1 Mimarla Mimarlık Dışı: Murat Kader


Bugüne kadar dergimizde ülkemizin değerli mimarlarına; mesleki birikimleri, projeleri, ülkemiz yapı sektörünün sorunlarına yönelik çözüm önerileri ile çok defalar yer verdik ve vermeye devam edeceğiz. Ancak 38. sayımız itibariyle ilk kez başladığımız 1 mimarla mimarlık dışı bölümümüzde, mesleklerinde son derece başarılı olan mimarlarımıza bu kez farklı sorular yönelttik. Kişisel özellikleri ile onları tanımaya, anlamaya çalıştık. Bunu yaparken de kendilerine bazı yasaklı kelimeler verdik. Öyle ya konumuz ‘mimarlık dışı’... Bu nedenle mesleklerini işin içine katmadan soruları cevaplamalarını istedik. Elbette icra ettiğimiz meslek yaşam tarzımıza, yaşam tarzımız ise mesleğimize yansıyor. Mimarlıkta da durum böyle... İkisini birbirinden keskin bir çizgiyle ayırmak mümkün olmuyor, röportajda yasaklı kelimelerin kullanıldığı yerlerin üstünü kırmızı ile çizdik. Yeni hazırladığımız bölümün ilk konuğu ise mesleğindeki başarısı, uluslararası arenada aldığı ödüller ve renkli kişiliği ile adından sıkça bahsettiren Murat Kader...

''Toskana bölgesinde, SIena yakınlarında bir çiftlik evinde baharları geçirebilmek ve bir defaya bile özgü olsa okyanusu kat ederek kıtalar arası macera seyahatine çıkmak uzun zamandır hayallerim arasında.''

                       

Murat Kader nasıl bir insan,  nasıl bir eş ve baba?

Her şeyden önce seven ve sevilmeyi isteyen biriyim. Şirketimi ve çalışma arkadaşlarımı çok severim. Vaktimin büyük bir bölümü şirketimizde geçer. Erkenci biriyim, çok erken saatlerde ofisimde güne başlarım. 

Eşim ve kızımız her şeyimdir. Gülen, güldürmesini seven, bazen zorlayan, ama çoğunlukla keyif veren bir eş olduğumu düşünüyorum. Hem eşim hem kızım ile arkadaş olmayı daha fazla önemsiyorum. Baba figürü her zaman ortada olsa da arkadaş olabilmenin önceliği, önemi var bence… 

Ailenizle birlikte yapmaktan  hoşlandığınız şeyler neler?

Birlikte seyahat etmekten zevk alırız. Birlikte golf oynamak, birlikte salon sporları yapmak yeni dönemde vazgeçilmezimiz oldu. Kızımız ile son 8 yıldır, kaçırmadan, Cuma akşamları birlikte yemek için dışarıya çıkmak ve devamında sinemaya gitmek birbirimize ayırdığımız değerli gecelerdir.

Ölmeden önce yapılacaklar listeniz var mı?  İlk üçünü söyleyebilir misin? Yüzde kaçını gerçekleştirebildiniz?

İstediğim birçok şeyi yapma şansına sahip oldum. Bunun için şükrediyorum. Ancak beğendiğim şehirlerde, kısa süreli yaşamak gibi bir arzum var. Seattle, Vancouver, Sidney, Londra, Milano… ilk aklıma gelen şehirler... Bu şehirlerde üçer ay da olsa yaşayabilmek, şehirlerin büyüsünü, dinamizmini içerisinden algılayabilmek planlarımın arasındadır. 

Toskana bölgesinde, Siena yakınlarında bir çiftlik evinde baharları geçirebilmek ve bir defaya bile özgü olsa okyanusu kat ederek kıtalar arası macera seyahatine çıkmak uzun zamandır hayallerim arasında.

Yapmak için zaman yaratmaya çalıştığınız bir hobiniz var mı?  

Uzun zamandır golf oynuyorum. Son 1 yıldır, haftada en az 4 gece salonda spor yapıyorum. Harika iki hocam beni fitness ve pilates sevdalısı yaptı. Golfe başlayınca ara verdiğim, gökyüzünde olabilme sevdama devam etmek istiyorum. Kısa mesafeli yapmakta olduğum uçuşlara, ülkeler arası uçuşları ekleyebilmek için vakit yaratabilirsem çok memnun olacağım.

En çok sevdiğiniz spor dalı?  Spor yapıyorsanız hangisi, haftada kaç gün?

Golf ve fitness. Haftada en az 4 gün.

Kırmızı çizgileriniz var mı?

Kişiden kişiye, olaydan olaya değişen yargılarım, farklı tolerans gösterdiğim yaklaşımlarım mutlak var. Ancak ilk kendini sevmek, sevebilmek, sevildiğini bilmek benim için çok önemli. Her fikre, kişiye, olaya tamamen samimi ve paylaşımcı olarak yaklaşırım. Değerler, fikirler içten ise, yaşam tarzıma ve fikirlerime uygunsa olayları kabullenebilmem, içselleştirebilmem daha kolay olur.

İlişkilerinizde önem verdiğiniz değerler neler?

Dürüstlük, samimiyet, yaratıcılık ve hayal gücüne sahip olmak ilk aklıma gelenler. Bir gerçek var ki, günümüzde en büyük değer zaman. Zaman ayırabilen, özveride bulunabilen dostlarım olsun isterim hep, ne mutluyum ki var.

Çocukluğunuzda sizi çok etkileyen ve unutamadığnız bir anınız var mı?

Ailemiz İnşaat ve Yapı sektörlerine oldukça aşinadır, babam Selim Kader de inşaat mühendisiydi ve ben de çocukluk yaşlarımdan itibaren Mimar olmayı hayal etmişimdir. Çocukken annemin teyp kaydı alarak o dönemki kasetlere sesimi kaydederdi, bir konuşmamı saklıyoruz, “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna “Mimar” diye cevap veriyorum. Bu unutmadığım ve beni gülümseten bir anı…

Hayatınızda dönüm noktası olarak  ifade edeceğiniz bir olay?

Üniversite sınavına girdiğim Ankara’da, iki tercih olarak yapmış olduğum üniversite tercihimi, İTÜ Mimarlık Fakültesi olarak tek tercihe indirmek hayatımda dönüm noktası olmuştur. Aynı fakültede, ilk gördüğüm anda, yakın arkadaşıma “bu kızla evleneceğim” dediğim an, hayatımın tüm akışını değiştirmiş, bana hayat boyu mutluluk, sıcak bir yuva, değerli bir yaşam ortağı olan değerli eşim ile tanışmama da vesile olmuştur.

En mutlu olduğunuz yer neresi?

Tamamen orman içerisinde, doğa ile iç içe yaşadığımız evimiz.

En çok yapmayı sevdiğiniz 3 şey? 

Ailem ve dostlarımızla seyahat etmek, suyun üzerinde olabildiğince vakit geçirebilmek ve bir limandan diğer bir limana yeni yerler keşfedebilmek, hayatımda mutlak spora ve kişisel gelişime vakit ayırabilmek.

Defalarca okuduğunuz ve bir o kadar daha okuyacağınız bir kitap var mı?

İLK, Tunç Tayanç.

Tekrar tekrar izlediğiniz bir film var mı?

Forest Gump, Breave Heart.

Dinlemekten sıkılmadığınız ve sorulduğunda ilk aklınıza gelen şarkı? 

Brothers in Arms, Dire Straits.

Yanınızdan hiç ayırmadığınız  bir eşyanız var mı?

iPhone, yeni organımız mı desek? Bilemedim .

Sizce “tatil yapmak” ne demek?

Su üzerinde olabilmek, bazen ıssız bir koy, bazen tarih kokan bir kasaba keşfedebilmek… Ailem ve dostlarımla bu anı paylaşabilmek. Bolca vakti denizde, su altı hayatı keşfederek geçirebilmek gerçek bir tatil…

Kaç ülke gezdiniz? Coğrafyası, kültürü ve tarihi ile sizi en çok etkileyen ülke/şehir neresi?

Gerek iş gerek tatil için sayısız şehir ve ülke gezdim. Ancak son iki yıldır tüm vaktimizi Adriyatik’te geçiriyoruz. Hırvatistan ve Karadağ da dizilmiş 1300’den fazla ada, onlarca tarihi kasaba, her uğrak noktasındaki büyüleyici doğa, insan, yapılaşma bizi çok etkiledi.

İlk kez gittiğiniz bir yerde ilk  ne yaparsınız?

Genelde her şeyi planlayarak, her şeyi organize ederek gezmeyi severim. Her zaman önceliğimiz en iyi lezzetlerin tadılacağı yerlerin organize edilmesidir.

Evcil hayvanınız var mı? 

Evet, 3 yaşını biraz geçmiş Alman Kurt Köpeğimiz var. Macho ailemizin 4. üyesidir.

Psikoloji, sosyoloji, felsefe, sanat, arkeoloji, metafizik, astroloji desek? En çok hangisi ilginizi  çeker? Neden?

Tarih ve felsefe ilgimi hep çeker. Yaşanmışlıkları konuşabilmek, neden/niçin tartışmalarına dahil olmak, her zaman heyecan verici olmuş, dinamik kalmamızı sağlamıştır.

(yasaklı kelimeler:  mimar, mimarlık, inşaat, yapı, malzeme, sürdürülebilirlik, yeşil bina, ekoloji, yatırımcı)


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)