Standartlara Uygun Olmayan Çatılar, Depremin Zararlarını Artırıyor

ÇATIDER, Deprem Haftası'nda Yaklaşık 7 Milyon Çatının Gerekli Özelliklere Sahip Olmadığını Açıkladı

Deprem Haftası nedeniyle Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (ÇATIDER) yapılan açıklamada, çatıların standartlara uygun ve güvenli olmasının depremde hayati öneme sahip olduğunu belirtilerek, "Türkiye nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşıyor. Bugün modern standartlardan uzak, geleneksel metotlarla yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı var. Bu çatıların deprem, fırtına gibi doğal afetlerde risklere yol açmaması için uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi gerekir" denildi.

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de 55 ilin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Türkiye, depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha ağır yaşıyor. Yaklaşık 7 milyon binanın çatı-cephe yalıtımı yok. Bu çatıların büyük bölümü, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış. Güven vermeyen çatılar, depremde oluşabilecek riskleri artırabilir. Deprem anında güvende olabilmemiz için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerekiyor. Çatılar, deprem ve fırtına gibi doğal afetlere karşı hayati öneme sahip. Deprem ve fırtına sırasında yaşanabilen çatı uçma olaylarının önlenmesi için çatıların uzman kuruluşlar tarafından yapımı ve kontrolü gerekiyor."

Çatı depremde yıkılmayacak ve savrulmayacak şekilde yapılmalı

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatının bütün bir sistem olduğuna dikkat çekerek, “Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir projenin olması gerekiyor. Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)