Mühendislik Yurdu: Tooker House

Arizona Eyaleti’ndeki Arizona State Üniversitesi’nin ‘mühendisler için inşa edilen yurt’ olarak tanımladığı Tooker House, öğrenci konutları, yemekhaneler, dijital sınıflar, laboratuvar gibi mühendislik öğrencilerine yönelik alanları birleştiriyor. 

1600 yatak barındıran bu önemli proje köprülerle bağlı küçük hacimlere ayrılmıştır. Proje American Campuss Communities ile geliştirilip, Arizana State Üniversitesi ile Kamu Özel Sektör ortaklığıyla gerçekleştirildi.

 Proje mimarlarına ilham veren çıkış noktası çöl mimarisi dilini kullanarak zorlu çöl iklimine dayanabilen sürdürülebilir bir bina yaratmaktı. Binanın yerleşimi, kütlesi ve biçimi kapsamlı saha araştırma çalışmalarıyla olgunlaşmış. 

Mühendislik öğrencileri için yeni bir ev ergonomisi yaratmak isteyen tasarım ekibi, sürdürülebilir tasarım unsurlarını proje boyunca güçlendirecek ifadeler kullandı. Görülebilir ve farkındalık yaratan bu tavır binanın iç işleyişini ve sürdürülebilirlik misyonunu anlamalarını kolaylaştırmakta.

Yapı sitesinin sekiz şeklindeki yerleşim iç avlular ile iç gölgelik alanları sağlamakta ve bina cephelerini arttırarak güneşten faydayı da azami düzeye çıkarmakta. Güney cephesindeki U şeklinde konumlandırılmış dikey panjurlar bir yandan görsel ilgi uyandırırken cephedeki her pencerenin gün ışığı kontrolünü sağlamakta. 

Bina köprüsündeki metal delikli paneller bu alanlardaki hava akışını kolaylaştırmakta. Yağmursuyu çatıdan hasat edilerek peyzaj alanlarına dökülmektedir.  Sonuç olarak bu yaklaşımlarla birlikte LEED Gold Sertifikasına ulaşmak için hedef çalışmalarını genişletmektedir. 

Proje Künyesi:

Proje Adı: Tooker House

Mimarlar: SCB, Chicago / San Francisco 

Tasarım Müdürü : Jim Curtin, AIA 

Proje Mimarı : Michael Thompson, AIA, LEED AP 

Proje Yöneticisi : Chadd Harrison, LEED AP BD + C 

Peyzaj Mimarı: Trueform 

Bölge: Arizona, ABD

Yıl: 2017

Fotoğraf: Bill Timmerman

Kaynak: world-architects


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)