Kentsel Dönüşümde Yeni Yasalar ile Sürecin Enerji Verimli Olması Sağlanmalı

Gülay Dindoruk

Betek Boya Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı

Kamu kurumları ilave yasalarla sürecin enerji verimli olması için ek adımlar atmalı, süreci hızlandıracak bazı teşvik ve tedbirleri sürecin en başında almalıdır. Tasarruf etmek kadar doğru zamanda tasarrufa başlamak da son derece önemlidir.

Kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı 16 Mayıs 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Bu tarihten itibaren birçok platformda tartışmalara neden oldu. Türkiye’nin önde gelen yapı malzemesi tedarikçilerinden biri olarak sizlerin bu konudaki düşünce ve yorumlarınızı alabilir miyiz?


Uzun yıllar standartlara uygun imal edilmeyen, denetlenmeyen konutlarda yaşadığımız gerçeği bile üretici kimliğimizden öte vatandaşlar olarak da, kentsel dönüşüm sürecini desteklememiz için yeterlidir.Tabiki bazı sorunlar ve eksikler ile karşı karşıyayız. Fakat daha kentsel dönüşümün %5’indeyiz. Bu süreçte tüm kurumların kentsel dönüşüme pozitif şekilde yaklaşması gerektiğini düşüyoruz. Güvenli, estetik, sosyal donatıları yeterince düşünülmüş konutlarda yaşamak hepimizin ortak hakkıdır.

Kentsel Dönüşümün çevre dostu yapılaşma ve çevre bilincinin ön planda tutulduğu kentleşmenin sağlanması konusunda bir fırsat olduğu söylenebilir mi? Bu fırsat nasıl değerlendirilmeli, ne gibi stratejiler izlenmeli? Siyasilere, ilgili kamu kurumlarına, malzeme üreticilerine ve son tüketiciye düşen görevler nelerdir?

Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %40’ı binalarda kullanılıyor ve ihtiyacımız olan enerjinin %74’ü yurtdışından ithal ediliyor. Ülkemizdeki 19,5 milyonun üzerinde yalıtımsız konutta, en önemli tasarruf yöntemi olan binalarda ısı yalıtımın uygulanması ile yıllık 10,5 milyar $’lık bir tasarruf ve cari açıkta azalma potansiyeli dikkat çekiyor. AB ülkeleri, 2020 yılı için %20 daha az enerji tüketmeyi planlarken binaların %20’si için yenilenebilir enerjiye geçmeyi, %2’si için daha az sera gazı salınımı gerçekleştirmeyi ve enerji ihtiyacının %20’sini ise yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 35 ilde uygulamaya geçilen Kentsel Dönüşüm projesi, Türkiye’nin AB ülkelerinin standartlarına ulaşması için çok önemli bir fırsat ve bu fırsatın yi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kamu kurumlarının ilave yasalarla sürecin enerji verimli olması için ek adımlar atmalı, süreci hızlandıracak bazı teşvik ve tedbirleri sürecin en başında almalıdır. Tasarruf etmek kadar doğru zamanda tasarrufa başlamakta son derece önemlidir. Sektörümüzde yaşanan sorunların başında, her büyüyen ve gelişen sektörün de karşı karşıya kaldığı haksız rekabet ve kalitesiz ya da amaçsız ürünlerin sektörde kendisine yer bulma çabaları gelmektedir. Binalarımız yalıtımında ortaya konulan yasal düzenlemelerin, bu uygulamaların belli bir kalite standardında gerçekleşebilmesi için de daha geniş kapsamlı ürün ve uygulama detaylarını da kapsamına alması önümüzdeki dönemde sektörümüzün önemli bir ihtiyacı konumundadır.

Kurum olarak Kentsel Dönüşüm sürecine hazırlıklı olmak adına geliştirdiğiniz farklı pazarlama stratejileri, ürün geliştirme amaçlı Ar-Ge çalışmaları bulunuyor mu? Bunlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Halihazırda hazırladığımız beş yıllık büyüme stratejisini kentsel dönüşümde oluşacak talebi de öngörerek tasarladık ve daha çok nitelik gerektiren projelere odaklanıyoruz. Kentsel Dönüşüm ile imal edilecek yeni konutlar daha nitelikli ve enerji verimli olarak üretilecektir. Ancak yeni projeler kadar, sağlam binaların enerji verimli dönüşümü de çok önemli bir gündemdir ve binalarda enerji performansı yönetmeliği, enerji kimlik belgesi ile bu gelişim teşvik ve takip edilmelidir.

Boya ve yalıtımda lider firma olarak mevcut inovatif ürün gamımıza yeni ürünler eklemek adına Ar-Ge yatırım ve çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.Taşımakta olduğumuz Çevre Bilinci ile Binalarda karbon salınımının azaltılmasına yönelik, Dünya standartlarında, çevreci ürünler üretmeye ve bu misyonda ilave ürünler tasarlamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda çevre dostu ısı yalıtım sıvası ECOTECH’i piyasaya sunduk. Standart EPS levhalara göre yüzde 20 daha yüksek ısı yalıtım performansına sahip Capatect Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları ile levha kalınlığını artırmadan daha yüksek bir ısı yalıtım performansı sunan Filli Boya olarak, Capatect Dalmaçyalı’nın üstün performansını çevre dostu ısı yalıtım sıvası Capatect ECOTECH ile birleştirdik. Levhasından yapıştırıcısına, sıvasından son kat kaplama ve boya ürünlerine kadar birbirleriyle uyum içerisinde çalışan Capatect Isı Yalıtım Sistemi için geliştirdiğimiz ECOTECH ısı yalıtım sıvası, iç ve dış cephelerde ısı yalıtım levhalarının üzerine perdah sıvası yapılmasında kullanılıyor. Özel formülasyonu sayesinde 15 kg’lık ambalajıyla, benzer sıva ürünlerinin 25 kilogramlık ürünleriyle eşdeğer metraj sağlayan ECOTECH, nakliye ve stoklama açısından kolaylıklar sunarak daha az karbon salımı ile çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor. Hafifliği sayesinde, uygulamanın daha hızlı ve kolay olması ile işçilik ve zamandan da tasarruf sağlıyor.

Ayrıca kentsel dönüşümün enerji verimli bir dönüşüm olması adına tüm ülkemizin her köşesinde nihai tüketiciler, ustalar, mimar mühendisler ve müteahhitlerinde içinde bulunduğu gruplara seminerler vermeye devam ediyoruz. Kamu kurumlarının taleplerine yönelik destek olmaya ve yeni yönetmeliklerin hazırlanması süreçlerinde katkı sağlamaya özen gösteriyoruz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)