Yeşil Çatılar 3: Zoku Binası

Kentsel yaşamın içinde gizlenen sera cenneti mikro ölçekteki ekosistem binasının çatısında konumlanmış.

Amsterdam’ın ana arterinde yer alan ve 1960 yılında ofis binası olarak tasarlanmış olan  Metropoolgebouw, ofisler ve perakende mağazalar için bir iş merkezi konumundayken 2013 yılında özel bir otel tarafından devralındı. AKKA Mimarlık tarafından gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla farklı ve ilham verici bir tasarıma sahip olan yapı 2016 yılında Zoku adıyla otel olarak yeni işlevini kazandı.

Green Key Gold Sertifikası sahibi olan otel yapısı  Amsterdam’da yaşayanlar için hem ev ve ofisin uzağında hem de yakınında olan konseptiyle melez bir tasarımın ürünü. Zemin ve asma katlarında ticari fonksiyonların yer aldığı bina tümüyle bir ekosistem yapısı. Kentsel havaya sahip bina, sera konseptli çatı bahçesiyle kentsel manzaraya karşın otelin özgünlüğünü hissettirmekte, ayrıca seralardaki organik sebzeleri de restoranlarında müşterileri için kullanılmakta. 

Zoku yönetimi, çatı bahçesi tasarımı için De Dakdokters (Rooftop Doktorlar) ile birlikte çalışarak otelin iç tasarımında var olan altıgen şeklini çatıda da uygulamışlar. Yeşil çatıda, altıgen biçimli ahşap döşemelerin yanında su, zemini kaplayan yosun sedumlar ve sarılıcı bitkilerin tırmanacağı tel duvarlar uygulanmış. Halka açık olan yeşil çatı ve teras, kentsel tarım atölyelerine de ev sahipliği yapıyor. Seyahat eden profesyonellere bir cazibe noktası sunan Zoku’nun bu vizyonel tasarımı, en iyi radikal yenileme ödülüne de layık görülmüş. 

Bkz: Yaşanabilir Mimarinin Azami Eşiği: Yeşil Çatılar


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)