Yeni Bir Çağ Prensibiyle...

Zeilmuls, Letonya da gerçekleşen bir mimarlık yarışması için bir öneri olarak geliştirildi. Zeilmuls Yaratıcı Hizmetler Merkezi, çocuklar ve gençler için yenilikçi ve yaratıcı bir ortam yaratmak amacıyla genç mezunların yaşama, iş hayatına adapte olmalarını geliştirecek bir ortam olarak üretildi.  Letonya’nın Rezekne Kasabası’nda geliştirilen proje, kasabanın gelişimine hizmet ederek yeni bir çağ başlatacak  lokomotif  proje olarak görülüyor.

Ortaçağdan kalan eski bir turizm alanı olan ve korunan eski bir kale höyüğünün karşısında yer alan yapı, romantik bir manzara sunarken,  yerin derinliklerine yerleşmiş geometrik yeşil çatılarla ana özelliğini kazanmış durumda.

Kasabada yer alan höyüğe yerleştirilen yapı arazi üzerinde somutlaşan hacmiyle yerel bir baskınlık gösteriyor. Yapının etrafındaki çevresel düzenlemeler,  hem beton hem de yeşil yüzeylerde aynı şekilde geometrik bir prensip sürdürmekte.

Yapının ilgi çeken özelliklerinden biri de, geometrik yeşil çatısının yanı sıra şaşırtıcı heykel hissi ve sanatsal dokunuşların devam edişi…  Yerel ve geleneksel arketiplerden ortaya çıkan bina çağdaş tasarımıyla çocuklara ve gençlere sıcak bir imkan sağlıyor. Bina kapladığı 6000 metrekarelik alana rağmen şehir merkezindeki tarihi binalarla uyumlu ve dengeli bir his vermekte. 


Proje Künyesi:
Proje Adı: Zeilmuls Yaratıcı Hizmetler Merkezi
Mimarlar: SAALS Architecture
Bölge: Rezekne, Letonya 
Yıl: 2014
Fotoğraf: Jevgenij Nikitin, Janis Mickevics, Ingus Bajars
Kaynak: arch2o


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)