Şişli Atık Yağını Topluyor, Geleceğine Sahip Çokıyor

Şişli Belediyesi“Atık Yağını Getir, Hediyeni Götür” kampanyası başlattı.2017 yılından bu yana 630 bin litre bitkisel atık yağ toplayan Şişli Belediyesi 630 milyar litre suyun temiz kalmasını sağladı.

Türkiye’de her yıl 1,5 milyon ton bitkisel yağ üretiliyor ve bunun sonucunda yaklaşık 300 bin ton bitkisel atık yağ meydana geliyor. Şişli Belediyesi, doğrudan lavaboya döküldüğünde ciddi çevresel etkileri olan atık yağları toplayarak bitkisel, çevreci bir yakıt olan biodizel üretilmesini sağlıyor.

Şişlililer topladıkları atık yağ miktarı 6 litreye ulaştığında 444 1 568 numaralı Çözüm Merkezi’ne başvuruyor ve belediye atık yağları doğrudan ev ve işyerlerinden teslim alıyor. Şişli Belediyesi, başlattığı “Atık Yağını Getir, Hediyeni Götür” kampanyası ile 1, 3 ve 6 litre atık yağ getiren vatandaşlara çevreye duyarlı mutfak temizlik ürünleri hediye ediyor.

Şişli Belediyesi, Dünya Çevre Günü’nde Fındıklı Rotaract Kulübü ve Deha Biodizel ile beraber düzenlediği etkinlikte, Feriköy Semt Pazarı’nın bulunduğu Gökkuşağı Sokağı’na açık alan atık yağ toplama ünitesi yerleştirdi. “Yağını Lavaboya Dökme, Geleceğini Koru” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte 200 litre atık yağ toplandı. Açık alan yağ toplama istasyonlarının sayısını arttırmayı hedefleyen Şişli Belediyesi 2017 yılından bu yana ise 630 bin litre atık yağ topladı.

Şişli Belediyesi vatandaşlarla birlikte gerçekleştirdiği atık yağ toplama çalışmalarına ek olarak okul, cami, muhtarlık, sağlık merkezleri, toplum merkezleri gibi kamusal alanlara atık yağ toplama bidonları yerleştiriyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü; restoran, otel ve yurtlarda atık yağların su, toprak gibi alıcı ortamlara doğrudan verilmesini veya kanalizasyona boşaltılmasını önlemek için denetimler gerçekleştiriyor.

1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor

Atık yağlar doğrudan suya veya toprağa döküldüğünde çok geniş alanları kirleterek denizlere, nehirlere, göllere ve yeraltı sularına kadar ulaşıyor. 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Atık yağlar, sudaki oksijen seviyesini düşürüyor, balıkların ölmesine, su canlılarının neslinin tükenmesine neden oluyor; toprağı verimsizleştiriyor. Atıklar lavaboya veya çöpe döküldüğünde kanalizasyon sistemleri tıkanıyor, arıtma sistemlerinin yükü artıyor ve verimi düşüyor. Şişli Belediyesi topladığı atık yağlar sayesinde 630 milyar litre suyun temiz kalmasını sağladı.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)