Yatay Mimari ile Mahalle Kültürüne Dönüş

3S Kale Holding’in Avcılar Firuzköy’de kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği 3S Firuze Konakları projesi İstanbul Üniversitesi’nin yanında konumlanmakta. 28 bin 500 metrekare arsa üzerine kurulan proje  Atatürk Havalimanı, Avcılar İDO İskelesi gibi önemli lokasyonlara yakınlığıyla merkezi bir noktada yer alıyor. Avcılar E-5 aksındaki en büyük proje olan 3S Firuze Konakları aynı zamanda Kanal İstanbul projesinin açıklanan güzergahı üzerinde yer alıyor. 

Üç bloktan oluşan projede toplam 523 adet konut ve 45 mağaza bulunuyor.  1+1’den 4+1’e kadar 68 metrekare ile 195 metrekare arasında değişen 32 tip daire seçeneği yer alıyor. 3S Firuze Konakları’nda yaşamın 2018 yılının son çeyreğinde başlaması hedefleniyor.

Küçükçekmece Göl manzarasına sahip olan 3S Firuze Konakları’nda, ortak kat bahçeleri mevcut. Ayrıca çocuk oyun alanları, fitness salonu ve saunası, açık yüzme havuzu, yürüyüş parkuru, basketbol/futbol sahası, sinema salonu yer alıyor. Konumu itibariyle hiç kapanmayacak muhteşem göl manzarasına sahip olan proje ortak kat bahçeleri ile yaşam alanlarını zenginleştiriyor. Ailenin küçük bireylerine hitap eden İlk Adım Parkı ve Macera Parkı’nın yanı sıra açık ve kapalı sinema salonu, sosyal mekânları, zengin peyzaj alanıyla özlem duyulan mahalle kültürünün yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Balkonlu mimarisi, 3,50 metre brüt kat yüksekliği, yere kadar uzanan pencereleri, geniş salonu, şık mutfak ve oda planlarıyla nefes alan, huzurlu bir yaşam ortamı sağlayan 3S Firuze Konakları’nda, ortak kat bahçeleri göl manzarasını gözler önüne seriyor.
 
Akıllı ev sistemiyle donatılan proje, sakinlerine tamamen kendi kontrolleri altında kaliteli bir yaşam imkânı sunuyor. Göl manzaralı konumu ve mahalle kültürünü yansıtan yatay mimarisi ile 3S Firuze Konakları, Kanal İstanbul projesi güzergahının geçtiği Avcılar bölgesinde bir cazibe merkezi yaratacağa benziyor.

Doğal Işık, Doğal Havalandırma, Bol Sosyal Alan

Ergün Mimarlık

Her blok, kendİ İçerİsİnde, İkİsİ köşelerİnde bİrİ de merkezİnde olmak suretİyle üçer adet ortak kat bahçesİyle yırtılarak hem korİdorların doğal ışık ve doğal hava alması sağlanmış hem her katta bİr sosyalleşme platformu oluşturulmuş hem de uzun kütlelerİn boşaltılarak hareketlenmesİnİ sağlamış olduk.

Proje, Küçükçekmece Gölü’nün batısında kalan yamacın tepesinde İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünün hemen sırtında yer alıyor. 8 kat yükseklikle sınırlandırılmış bir imara sahip olan arsada, temel tasarım motivasyonumuz, yapının merkezinde geniş, ferah ve canlı bir avlu oluşturmak, bu avluyu çevreleyen yapıyı da güneydoğuya ve Küçükçekmece Gölü’ne doğru açarak hem avlunun, hem de yapının içerisindeki konutların güneşe ve manzaraya yönelimini sağlamak oldu. Avlu kendi içerisinde farklı kotlara oturan 3 platforma ayrılıyor. Birincisi konutlara erişimi çeşitli peyzaj öğeleriyle zenginleştirerek sağlayan zemin kat platformu. İkincisi, bodrumda kısmen gömülü kısmen açığa çıkan, sosyal tesislerle hemzemin, açık havuz, spor ve eğlence faaliyetlerini örgütleyen alt platform.  Diğeri ise tamamen Küçükçekmece Gölü’ne yönlenmiş, bahçenin seyir terası niteliğindeki geniş platform. 

Konutları içeren çevresel yapı 3 blok şeklinde ele alındı. Batı kısmında park ve cami tarafında kalan blok, yoğunluklu olarak küçük birimleri, diğer iki blok ise büyük konut birimlerini içeriyor. Her blok, kendi içerisinde, ikisi köşelerinde biri de merkezinde olmak suretiyle üçer adet ortak kat bahçesiyle yırtılarak hem koridorların doğal ışık ve doğal hava alması sağlanmış hem her katta bir sosyalleşme platformu oluşturulmuş hem de uzun kütlelerin boşaltılarak hareketlenmesini sağlamış olduk.
3 kenarı yol olan parselde, çevresel bloğun 3 cephesinin zemin ve asma katları sokak dükkanları olarak değerlendiriliyor. Konut kat planlarındaki dik açılı rasyonel hatlar, ticari katlarda farklı açılarda kırılarak sokakların yer yer meydanlaşmasına imkân vermektedir. Doğu tarafında kalan cephedeki mağazaların önünde geniş kamusal alanlar bırakılarak, bu bandın üniversite öğrencileri tarafından kullanılabileceği öngörülmüştür.


Proje Künyesi:

Mimari: Ergün Mimarlık – Ender Ergün, Eser Ergün, Burcu Durmaz, İpek Hayrater, Servet Unver, Esma Değirmenci, (Konsept proje Tamirci Mimarlık’ ın katkısıyla hazırlanmıştır.)

İç Mimari: Ergün Mimarlık – Zeynep Ergün, Esat Özkan,  Gizem Arslaner, Meltem Uysal, Anıl Asal

Peyzaj Mimarisi: Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım

İşveren: 3S Kale Gayrimenkul



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)