İnşaat Sektörü, 3. Çeyrekte Daraldı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi, eylül ayında bütün ayların en düşük performansını sergiledi. Eylüldeki azalma ile birlikte durgunlukta 5. aya girildi. Eylül ayı rakamları ile 3. çeyreğin geneli incelendiğinde, geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetlerinin 3. çeyrekte önemli ölçüde daraldığı görüldü.

Faaliyet Endeksi, inşaat faaliyetlerinde ciddi bir yavaşlamanın yaşandığını gösterdiHazır Beton Faaliyet Endeksi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 azaldı. Satışlarında önceki aya göre artış olduğunu ifade eden firma oranı %6 olarak gerçekleşti. Ankete katılan firmaların %3’ü alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtti. 

Güven Endeksi, gerilemeye devam etti

Hazır Beton Güven Endeksi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2 oranında düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların %6’sı tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını ifade etti.

Beklenti Endeksi geçen yılın altında kaldı

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2,4 altında kaldı.

İnşaat faaliyetleri 3. Çeyrekte önemli ölçüde daraldı

Hazır Beton Endeksi Eylül Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, son 3 yılın Hazır Beton Faaliyet Endeksi 3. çeyrekler bazında incelendiğinde, 2018 yılı üçüncü çeyreğinde inşaat faaliyetinde ciddi bir düşüş görüldüğünü söyledi.

Dört endeks değerinin de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilediğini belirten Yavuz Işık, “Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 azalması, geride bıraktığımız eylül ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında ciddi şekilde yavaşlamanın gerçekleştiğini göstermektedir. Beklenti Endeksi’ndeki %2,4’lük azalma, beklentinin geçen yıla göre önemli oranda zayıfladığını ortaya koymaktadır. Güven Endeksi de diğer endekslere paralel olarak daralmıştır.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)