İstanbul Yeni İmar Yönetmeliğiyle Yeşil Çatı Zorunlu Oldu

Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelikte binalara renk ve estetik ayarı, otopark, yeşil çatı uygulaması gibi birçok konu yer alıyor.

Kamu binaları da dahil olmak üzere yeni yapılacak, toplam inşaat alanı 60 bin metrekare üzerinde olan binalarda kent ekolojisini iyileştirmek, iklimsel klima etkisini kırmak, yağmur suyunu tutarak ani su baskınlarını azaltmak, inşaatların yeşil alan tahribini önlemek, nefes alınabilecek doğal bir ortam oluşturmak ve çatılarda ısı ve gürültü yalıtımını sağlamak amacıyla yeşil çatı sistemleri uygulanması zorunlu hale getirildi. Ayrıca toplam inşaat alanı 30 bin metrekareden fazla olan binalarda teras çatı yapılmak istenmesi durumunda yeşil çatı sistemleri uygulaması yapılması artık şart olacak.

Diğer bazı maddeler:

Binaların siluete olan etkisinin yumuşatılması amacıyla bundan sonraki imar uygulamalarında, kot alınan noktalara göre, eğimli arazilerde binaların üst katlarında bina hizası geri çekilerek kademeli hale gelecek. Üç kattan fazla iskan edilen katlı konut yapılarında, asansör yapma şartı getirildi.

Yeni yönetmelikte, Her müstakil konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunur.

Bakanlığın yönetmeliğindeki emsale dahil olmayan alanlar ile ilgili maddeye, “Mimari projesinde belirlenen kullanım alanları” diye yapılan ilave, somut bir alan tanımlamadığından muğlak bulundu. Bu durum, uygulamada belediyelerin suistimal edeceği şekilde sıkıntı oluşturabileceği yorumuna neden oldu.

Mevcut binalarda açık oturma yerleri yapılmak istenmesi durumunda tüm parsel maliklerinden muvafakat ve ilgili idarenin öngördüğü veya göreceği zamanda söz konusu ilavenin sökülüp kaldırılacağına dair taahhütname alınması ile Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün uygun görüşü doğrultusunda Belediyesince izin verilecek. Bu madde ile restoran kafeterya gibi yerlerde kış bahçelerinin önü açılmış oluyor.

İmar planlarında, meydan, kavşak, yol ve spor alanı gibi kamuya açık alanlar, ilgili kuruluşların uygun görüşü alınarak kamuya ait zemin altı otopark olarak kullanabilecek. UKOME ve ilgili kurumların uygun görüş vermesi halinde kısmen veya tamamen yol boyunca Büyükşehir Belediyesince açık otopark düzenlemesi yapılabilecek.

Bina yükseklikleri, herhangi bir abideyi veya muhafazası gereken tarihi ve mimari bir eserin görünüşünü bozması halinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararına göre azaltılabilecek.

BTM, Optigreen Bitkilendirilmiş Yeşil Çatı Sistemleri ile küresel ısınmanın, çarpık kentleşme ve betonlaşmanın doğurduğu sorunların çözümüne katkıda bulunuyor. Doğadan aldığımızı doğaya geri vererek gelecek nesillere olan borcumuzu ödüyoruz.


BTM optigreen Bitkilendirilmiş Yeşil Çatı Sistemleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
http://www.btm.co/tr/urunler/y...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)