Dokunaklı ve Zamansız...

Pekin merkezli OPEN Mimarlık'ın Çin'in Qinhuangdao şehrinde tamamladığı UCCA Dune Sanat Müzesi’nin yapımı üç yıl sürmüş. Çin’in kuzeydoğusunda Bojai Körfezi kıyısındaki sakin bir plajda yer alan yapılan sanat müzesi kum tepelerinin içerisinde yavaşça kaybolan görüntüsüyle sıra dışı bir yapıt… 

Çocukların yorulmaksızın kum kazarak ilk çocukluk yapıtlarından ilham alan mimarlar kumulların altına uzanan bir yapıtla insanlığın en eski yerleşim yeri olan mağaralara da bir atıf da bulunmuşlardır. 

Denizin ve kumun arasında gizlenmiş Dune Sanat Müzesi’nin tasarımı basit, saf ve dokunaklı bir mekân yaratma arzusuyla,  ilkel ve zamansız alanların bir tür biçimsel dönüşüdür.
Sanat müzesini, onu çevreleyen kumulların altında yaratma kararı, hem mimarların doğaya duyduğu derin saygıdan hem de binlerce yıldır doğal güçlerin oluşturduğu savunmasız kumul ekosistemini koruma arzusundan doğmuştur.

Bir dizi hücre benzeri bitişik alandan oluşan müze farklı boyutlardaki galeriler barındırıyor. Deniz ve kum arasında gizlenmiş olan müze, hem doğaya hem de sanatı düşünmeye değer bir yer olan beden ve ruhla iç içe gizli bir sığınak olarak ortaya çıkıyor. 

Dune Sanat Müzesi'nin beton kabuğunun karmaşık üç boyutlu  geometrisi, Qinhuangdao'daki (bazıları eski gemi yapımcıları) yerel işçiler tarafından, küçük lineer ahşap şeritler ve diğer malzemelerden yapılmış kalıp kullanılarak elle şekillendirilmiş. 

Mimar, kalıp tarafından bırakılan düzensiz ve kusurlu dokuyu kasıtlı olarak koruyarak, binanın manuel yapısının izlerinin hissedilmesini ve görülmesini sağladı.Ayrıca, binanın kapı ve pencereleri, resepsiyon masası, bar tezgahı ve banyo lavaboları özel olarak tasarlanmış ve elle yapılmıştır. Kafedeki sekiz tablo da mimar tarafından tasarlanmış ve bunların her biri sekiz ana galeri mekanının kat planlarıyla eşleşen farklı bir şekle sahiptir.

Binanın her biri farklı bir yönelim ve büyüklükte olan birçok çatı penceresi, yılın her döneminde müzenin mekanlarına doğal bir aydınlatma sağlıyor; Kum kaplı çatısı binanın yaz ısı yükünü büyük ölçüde azaltır; ve düşük enerjili, sıfır emisyonlu bir toprak kaynaklı ısı pompası sistemi geleneksel klimanın yerini alır.

Yakın gelecekte, Dune Sanat Müzesi'nin karşısında okyanusa uzanan uzun bir yürüyüş yolu inşa edilecek. Düşük gelgit, yol erişilebilir olduğunda, ziyaretçiler yalnız bir kaya gibi denizden çıkacak olan Deniz Sanat Müzesi'ne yürüyebilecekleri ve şimdiden bu iki müzenin ‘‘ Deniz Yoluyla Diyalog’’ oluşturacağı varsayılıyor.  


Proje Künyesi:
Proje Adı: UCCA Dune Sanat Müzesi
Mimari & Tasarım: Open Architecture 
Bölge: Qinhuangdao, Çin
Yıl: 2018
Fotoğraf: Qingshan Wu , Nan Ni
Kaynak: archdaily 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)