BTM Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Ürkmez, 2018 Yılını ve 2019 Yılı Sektör Beklentilerini Ekonomik Açıdan Değerlendirdi

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2018 yılı, ülkemiz açısından aşırı yüksek dış borç seviyesi ve satılmayı bekleyen konut stoğu fazlalığının yanı sıra yurt içi ve dışında cereyan eden muhtelif belirsizliklerin etkileriyle beklenenden kötü geçmiştir. Dış borç seviyesinin yüksek olması doğrudan döviz kurlarının yükselmesine neden olmuş, beraberinde fiyatları, enflasyonu ve faizi arttırmıştır. Bunun neticesinde, TL olarak elde edilen kazançlar döviz karşısında erimiştir. Böyle bir ortam haliyle konut satışlarının durma noktasına gelmesine ve dolayısı ile yeni yatırımların ertelenmesine hatta yapımı süren birçok projenin de askıya alınmasına neden olmuştur.

Tüm bu negatif gelişmelerden yalıtım sektörü de olumsuz şekilde etkilenmiştir. Sektörümüzde üretici, satıcı ve uygulamacı bazında iflaslar, iflas ertelemeler, küçülmeler yaşanmaktadır ve önümüzdeki süreçte de bunun devam edeceğini öngörmek yanlış olmayacaktır. 

Orkun Ürkmez, “2017 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Su Yalıtım Yönetmeliği ile birlikte 2018 yılında pazarda büyüme beklentileri bulunduğunu fakat mevcut ekonomik koşullar nedeniyle bu beklentinin gerçekleşmediğini gözlemlendiğini belirterek; ekonominin önümüzdeki birkaç yıl içinde düzelmesi beklentisiyle birlikte, Su Yalıtım Yönetmeliği’nin sektör üzerinde olumlu etkilerinin görüleceğini tahmin etmekteyiz.” dedi. Ürkmez, son kullanıcılara yönelik su yalıtımı bilincinin arttırılması noktasında çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Yerli ve yabancı tüm tahminler 2019 yılında Türkiye’de ekonomik küçülmeyi işaret etmektedir. Ekonomik küçülme 2018 yılının üçüncü çeyreğinde iyice hissedilir olmuştur ve 2019 yılında da düşük ekonomik faaliyet ve iş hacmi olarak karşımıza çıkacaktır. Böyle bir ortamda hem tüketicilerin hem de üretici ve satış noktalarının çok temkinli hareket etmeleri gerekmektedir. Tüketici cephesinde, ödediği paranın karşılığı olan mal ve hizmetleri alma riski varken, üretici ve satış noktası cephesinde de verdiği ürünün karşılığını tahsil etme riski olacaktır.

Ürkmez, “Her zaman olduğu gibi tüketicilere tavsiyemiz standartlara uygun üretim yapan köklü firmalar ve onların güvenilir satış ağında yer alan bayilerden ürün ve hizmet almak konusunda seçici ve ısrarlı olmalarıdır. BTM, 44 yıla yaklaşan tecrübesi, yetkin çalışan kadrosu, Türkiye’de yalıtım alanında bir ilk olan AR-GE merkezi, geniş bayi ağı ve ürün yelpazesi ile bu noktada yapı profesyonellerinin ve son kullanıcının her zaman yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir.” diyerek sözlerini tamamladı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)