“İklim Değişikliği ve Küresel Isınmaya Karşı Düşük Karbon Salınımlı Bina Yapmalıyız“

MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekerek, “2018 yılında iklim değişikliğine bağlı sıra dışı hava olayları yaşanarak can ve mal kayıplarına yol açtı. Dünyamız artık uyarı veriyor. Gelecekte yaşanabilir bir dünya için düşük karbon salınımlı binalar yapmalıyız” dedi.

MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, küresel ısınmaya bağlı olarak tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen iklim değişikliğine karşı herkesin duyarlı olmasını vurgulayarak, inşaat üreticilerin de üzerine düşeni yaparak düşük karbon salınımlı binalar yaparak buna destek olması gerektiğine değindi. 

Altıoğlu, “2018 yılında dünya genelinde binlerce insanın doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği ve tümüyle çevre tahribatına bağlı sıra dışı hava olayları gerçekleşti. Bu olaylarda 1 milyar dolarlık hasara yol açan 10 adet, 7 milyar dolardan fazla hasara yol açan 4 büyük hava olayı yaşandı. İklim değişikliğiyle birlikte ortaya çıkan çevre sorunlarından 250 milyondan fazla insan doğrudan etkilerken, yüzden fazla ülkede yaklaşık bir milyar insan risk altındadır. Ülkemize de baktığımızda geçtiğimiz yıl yaşanan sıra dışı hava olaylarında sıklık olduğunu ve mevsim normallerinden bağımsız bir şekilde geliştiğini görüyoruz. Dünyamız artık uyarı vermeye başladı ve bizim bu uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Gelecekte yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için sektör olarak karbon salınımı düşük, sınırlı olan enerji kaynaklarımızı daha az tüketen konutlar üretmeliyiz” dedi. 

EDGE Sertifikalı ilk konut projesi 

Tüm projelerinde enerji tasarrufu sağlayan MİNT, düşük karbon salınımlı binalar üreterek çevre ve iklim konularına da odaklanıyor. MİNT Çağlayan projesi tasarım aşamasından itibaren enerji, su ve hammadde kaynaklarını en verimli kullanacak şekilde planlanarak Enerji ve Su kategorisinde yüzde 30’a varan, hammadde kategorisinde ise yüzde 51’e varan tasarruf elde ederek ilk EDGE sertifikasını aldı. MİNT Çağlayan projesinden sonra ikinci EDGE Ön Sertifikasını da MİNT E-5 projesiyle alarak enerji kategorisinde yüzde 28, Su kategorisinde yüzde 30, Malzeme kategorisinde yüzde 44’e varan tasarruf oranları elde etti. 

MİNT E-5, B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi sahibi

Yüksek enerji verimliliği performansına sahip bir proje olarak tasarlanıp inşa edilen MİNT E-5 sağladığı enerji tasarrufu ve azaltılan karbon salınımı değerleriyle, B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi almaya hak kazandı. Türkiye’de ilgili yönetmeliklere göre bir binanın enerji verimliliği seviyesi en az C Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi olmak zorundayken MİNT E-5, B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi alarak Türkiye’de çok az sayıda konutta bulunan yüksek enerji verimliliği performansına sahip oldu. MİNT E-5, yalıtımda %40, ısıtmada %20, aydınlatmada ise %70 enerji tasarrufu sağlıyor.

Gelecek nesillere evlerden daha fazlasını bırakmalıyız

Hayata geçirdiği projelerde enerji verimliliğini üst düzeyde tutan, çevreye duyarlı tasarımlarla gelecek nesiller için temiz, doğaya saygılı, enerji kaynaklarını verimli şekilde kullandıklarını söyleyen MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Dünyamız, küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya. Bununla mücadelede en büyük pay inşaat sektörüne düşüyor. Dünyamızın enerji kaynakları gerçekten çok sınırlı ve biz bunu doğru kullanmak zorundayız. Dünyaya sadece inşa ettiğimiz binaları değil sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakmalıyız.‘’


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)