Konut Alacaklar Nelere Dikkat Etmeli?

Konut yatırımı hala en çok kazandıran yatırım araçlarının başında geliyor. Konut satın alırken lokasyon, bina özellikleri gibi faktörlerin taşıdığı öneme dikkat çeken Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler, 2018’in en çok kazandıran illeri ve alıcısına en çok kazandıran konutların ortak özellikleri gibi konularda açıklamalarda bulundu.

2018 yılında emlak sektöründe genel bir durağanlık yaşansa da Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış ortalama %10’u buldu. Bununla birlikte Amasya, Aydın, Edirne, Nevşehir ve Muğla gibi bazı şehirlerde %20’nin üzerinde fiyat artışı gerçekleşti. 2018’de en çok kazandıran ilçeler ise, İzmir-Menderes (%40), Bursa-İznik (%37) ve Antalya-Aksu (%32) oldu.

Peki bu dönemde ev alınır mı, konut yatırımı cazip mi? Konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, “Kısa dönemli yüksek faiz oranları veya döviz yatırımları daha çekici gibi görünse de, konut yatırımı uzun vadede daha çok kazandırmaya devam ediyor. Özellikle sıfır konut projelerindeki %40’lara varan indirimler yatırım için cazip alternatifler sunuyor. Uzun dönemli düşünüldüğünde diğer yatırım araçlarına kıyasla emlak yatırımı ortalama 3 kata kadar daha fazla kazandırabilir” dedi.

Konut satın alırken bunlara dikkat edin

1-Konut satın alanların en çok dikkat etmesi gereken unsurların başında konum ve bina yaşı gibi özellikler geliyor,

2-Kısa sürede değer kazanacak konutların ortak özelliği gelişmekte olan bir bölge içerisinde yer almaları,

3-Satılık konut, merkezi ve işlek bir noktada olduğunda fiyatı daha da yükseliyor,

4-Uzun vadeli düşünüldüğünde merkezi noktadan bir ev alanlar zamanla kazançlarını daha da çok artırıyor,

5-Sapa ya da köhne yerlerdeki dairelere göre işlek konutlara olan talep her zaman daha fazla,

6-Kentsel dönüşüm bölgelerindeki yoğun konut stoğundan dolayı bu bölgelerde alıcılar için cazip fiyatlı konutlar bulunuyor,

7-Maddi problemlerin ortaya çıkmaması adına bütçeye uygun seçenekler değerlendirilmeli,

8-Satın alınacak konut deprem yönetmeliğine uygun olmalı,

9-Konut satın alacakların emlak endekslerini takip etmeleri en uygun fiyatlardan yararlanmaları için büyük önem taşıyor.

İstanbul’da nereden ev alalım?

1-İstanbul’da Sancaktepe, Esenyurt, Çekmeköy, Beylikdüzü, Kartal, Pendik, Tuzla gibi ilçelerde ve Kadıköy’ün birçok mahallesinde uygun fiyatla konut satın almak mümkün.

2-Son yıllarda konut projesi sayısının hızla arttığı Eyüp, Mecidiyeköy-Alibeyköy-Mahmutbey metro hattı, Eyüp-Bayrampaşa tramvay hattı, Eminönü-Eyüp-Alibeyköy (Haliç çevresi) tramvay hattı,

İncirli-Edirnekapı-Gayrettepe metro hattı, Gayrettepe-Kemerburgaz 3.Havalimanı Raylı Sistemi, Vezneciler-Sultançiftliği-Arnavutköy metro hattı ve Eminönü-Fatih-Eyüp-Bayrampaşa metro hattı prim yapmaya devam ediyor.

İstanbul dışında nereden ev alınmalı?

1-İstanbul dışındaki illere göz attığımızda, özellikle İzmir’in yüksek oranda prim yaptığını görüyoruz. Hürriyet Emlak endeks verileri 2018’de en çok kazandıran ilçelerin başında, %40’la İzmir-Menderes, %37’yle Bursa-İznik ve %32’yle Antalya-Aksu geldiğini gösteriyor.

Bu üç ilçeyi İzmir’de %28’le Foça ve %27 artışla Güzelbahçe izliyor.

2-Antalya’da ise Aksu’nun ardından en çok prim yapan ilçelerin başında %25 artışla Alanya geliyor.

3-Ankara’da ise en çok prim yapan ilçe %21’le Polatlı, ikinci sırada %17 prim oranıyla Akyurt, üçüncü sırada ise %10 prim oranıyla Keçiören var.


Yorumlar

konsept 12 Mayıs 2023

https://www.konseptgayrimenkul.com/

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)