EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Sürdürülebilir Çatı Altında...

Benthem Crouwel Architects, Amsterdam da atıl durumdaki bir ofis binasını, Goede Doelen Loterijen firmasının tüm çalışanlarının birlikte çalışabileceği yüksek kaliteli, ilham verici ve sürdürülebilir bir ofise dönüştürdü. Bina, Hollanda'da en sürdürülebilir yenilenmiş mülk olma özelliğini taşıyan ‘‘BREEAM’’ derecesini aldı.

Goede Doelen Loterijen’in yaklaşık 600 çalışanı yıllarca farklı mekanlarda görevlerini sürdürmekteydi ancak artık tüm çalışanların tek bir çatı altına toplanmasına karar verilmiş. Bu tek çatılı ofis binasının ise şirketin temel değerlerinden olan sürdürülebilirliğe uygun bir yapı olması gerekiyordu. 

Firmanın tüm çalışanları yapının projesine tasarımın ilk süreçlerinden itibaren aktif olarak katılım göstererek düşünceleri paylaşmaya davet edilmiş.. Özellikle yeşil dokuyu parklardan ofise taşımayı arzulayan çalışanlar hem çalışma ortamına hem de çalışma pratiğine yaraşır bir bina ortaya çıkmasına katkıda bulundurlar.

Proje tasarımı: Yapının tavanı ince ağaç şeklindeki sütunlarla desteklenmiş. Çatıda  6.800 cilalanmış alüminyumdan yapılmış yaprak, ormandaki gerçek bir yürüyüşü anımsatan duvarlar ve zeminler üzerinde güzel bir benekli etkisi yaratmaktadır. Renkler, ışık yoğunluğu ve atmosfer, binada nereye ve ne zaman girdiğine bağlı olarak değişmekte. Yeni çatı, çevreye doğru büyük bir jest gibi davranıyor ve sadece yakındaki ticaret bölgesinin yüksek seviyelerinden değil, aynı zamanda (göz seviyesinden) mahalledeki evlerden de görülebiliyor. 

Yeni bir bina tasarlamak yerine mevcut bir binayı yenilemeyi ve genişletmeyi seçerek en yeni ve en ileri sürdürülebilirlik tekniklerini kullanan mimarlar, enerji korunumunun yanı sıra enerji üretimi açısından da son derece pozitif bir sistem geliştirdiler. 949 güneş panelinin olduğu çatı aynı zamanda yağmur sularını toplayarak sulamada kullanılmasını sağlamaktadır. Eski binanın yıkılmış parçalarından gelen malzemeler yeniden kullanılmış ve yeni kullanılan tüm malzemeler sürdürülebilirlik için test edilmiş ve gerektiğinde ileride yeniden kullanılabilecektir. Tüm bu önlemler, BREEAM derecesini 'Olağanüstü' olarak ödüllendirdi ve Hollanda'daki en sürdürülebilir yenilenmiş bina oldu. 

Goede’in yeni ofis binası idealist ve sosyal tutkularını görünür hale getiren çalışanlarına ve mahalleye sosyal hizmet de veren şeffaf erişilebilir bir merkez haline geldi. Ofis binasında ofislerin yanı sıra halka açık restoran, konferans salonu da bulunmakta...

Proje Künyesi:

Proje Adı: Goede Doelen Loterijen 

Mimari & Tasarım: Benthem Crouwel Architects

Bölge / Yıl: Amsterdam, Hollanda / 2018

Fotoğraf: Jannes Linders

Kaynak:archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)