EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Kentsel Sanat Pasajları...

Dominique Perrault Architecture tarafından tasarlanan Albi Grand Theatre, kent dokusunu ve kültürel etkisini değiştirmeyi hedefliyor...

Bu bina tarihi merkezin eteklerinde olağanüstü bir mimari sembol olarak karşımıza çıkmakta... 
Etrafında kamusal alanlar ve kültürel tesisler ağı oluşturmak için sinema yerine Büyük Tiyatro'nun varlığına öncelik veriliyor.

Kültür Sokağı boyunca, farklı kamusal alanlar birbirlerini takip ederek ve katedralden  Büyük Rochegude  parkına giden bir geçit-pasaja açılacaktır.Bu yol Sibille Bulvarı düzeyinde bir meydanın oluşturulmasıyla başlayarak, ardından tiyatro ve halk bahçesini izleyerek Athanor'un önündeki sinemaların olduğu yere kadar devam edecektir. Bu  hareket; ard arda birbirini takip eden,  kültürel binaların etkileşimi ile canlandırılmış  “kentsel yürüyüş yolu” fikridir.

Bu nedenle, korunan Athanor binası sinema girişi oluşturmak için değiştirilerek buz dağı gibi görünen dikkat çekici bir hale getirilmiştir.  

Tiyatro mekanının tabanı tamamen sinematografik kompleks tarafından işgal edilmiş durumdadır. Bu düzen tüm kamusal alanı özgürleştirmeye,  kentsel faaliyetlere ve kamuya cömertçe açılmasını sağlamaktadır. Yapının mimarları tiyatro binasının şehir ortamına adapte olmasını sağlayacak cepheyi tercih etmişler.

Bu  yüzey hacim aynı zamanda birtakım fonksiyonellik ve sürdürülebilir özelliklere sahip olması gerekliydi.  Cephedeki ağ sistemi kullanım yöntemlerine göre çeşitli boyutlarda ayarlanabilir sistemlere sahiptir. Hem içeriden dışarıya hem de dışarıdan içeriye manzaralar sunacak, hem de büyük foyerlerdeki ışığı filtreleyecektir. 


Proje Künyesi: 

Proje Adı: Albi Grand Theatre

Mimari & Tasarım: Dominique Perrault Architecture 

Bölge / Yıl: Albi,  Fransa / 2014

Fotoğraf: Georges Fessy ,  Vincent Boutin 

Kaynak: Arch2o


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)