Iglo Architects '' Dakar Tren Garı'' Projesinin Danışmanlığını Yürütüyor...

Birbirinden farklı ölçek ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar ortaklığındaki Iglo Architects, Senegal’de toplamda 21 farklı noktada hayata geçirilecek olan tip tren garı projelerinin ilki niteliğindeki Dakar Tren Garı’nın danışmanlığını üstlendi. Fransa, Senegal ve Türkiye’nin ortak çalışmalarıyla hayata geçirilen tren garının bu ay içinde açılışı yapılacak.

Senegal’de hükümet tarafından ulusal ölçekte yapılması planlanan tren garı projelerinin ilk adımı olan “Dakar Tren Garı” projesinin çatı, cephe ve malzeme danışmanlığını Iglo Architects üstlendi. Senegal genelinde 21 farklı noktada hayata geçirilecek olan tren garı projelerinin ilk adımı olarak uygulanan Dakar Tren Garı 6000 m² kapalı alana sahip. Iglo Architects, çevresindeki peronlarla birlikte toplamda 85.000 m² alanı kaplayan yapının çatı, cephe ve malzeme danışmanlığında özellikle çevresel etkileri dikkate almış.

Iglo Architects Kurucu Ortağı, Mimar Zafer Karoğlu, Dakar şehrinin sıcak ve rüzgarlı iklim yapısı sebebiyle oluşan kum fırtınalarının, beyaz rengin ağırlıklı olarak kullanıldığı yapı cephelerini olumsuz yönde etkileme ihtimaline karşı belirten çatıda ve cephede iklim özelliklerinden etkilenmeyen, kendini temizleyebilen ve sürdürülebilir malzeme özellikleri gösteren malzeme seçimleri gerçekleştirmiş.

Yapının çatı ve cephelerinin detay çözümlerinde, birbiriyle uyumlu olan ve birlikte kullanıldığında ısı köprüsü yaratmayan; yenilikçi, çevreci ve hızlı sonuç veren “u-stucco ve kompozit polimer” malzemelerini tercih eden Mimar Zafer Karoğlu, u-stucco’nun sıva, şap veya inşaat bloğu olarak kullanılabilen, çevreye duyarlı ve ekolojik bir malzeme olduğunu; malzemeyi yangın korunumu yüksek ve hijyenik olmasının yanı sıra, ses ve ısı yalıtımı sağlaması sebebiyle de kullandıklarını belirtiyor. Karoğlu’na göre U-stucco, avantajlı yönlerinin yanı sıra projenin hızlı ilerlemesini de sağlıyor.

NASA’da yer alan uzay mekiklerinin üretiminde gövde malzemesi olarak kullanılan kompozit polimer’in tercih sebebi ise dayanım ve sürdürülebilirlik derecesinin yüksek olması. Yalnızca Amerika’dan temin edilebilen bu malzemenin çatı detayını dünyada ilk kez Iglo Architects çözdü.
Iglo Architects’in Dakar, Senegal’de danışmanlığını yaptığı ilk proje olan Dakar Tren Garı, ofisin Senegal’de yürüteceği projeler zincirinin ilk adımı. Iglo Architects bu projeye dahil olarak Senegal’de mimarlık ve inşaat sektöründe değerli kontaklar edinmeyi ve çalışmalarını büyüterek Senegal’deki varlığını sürdürmeyi hedefliyor. Iglo Architects, yenilikçi projelerle yurtdışında gerçekleştirdiği çalışmalara yenilerini ekleyerek ve büyüyerek yoluna devam ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)