EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yereli Yakalamak: Zhuhai Ulusal Parkı Geçidi

Çin'in Guizhou eyaletinde bulunan West-Line Stüdyosu tarafından yapılan zikzaklı bir geçite sahip olan bambu kaplı bir köşk Zhuhai Ulusal Parkı'nda yer almaktadır. Zhuhai Ulusal Parkı Geçidi, ünlü "Bambu Denizi" nin varlığından dolayı popüler bir turizm merkezi olan Chishui Şehri'ne yaklaşık 40 km uzaklıktaki 10.000 hektarı kapsayan bir alana girişi vurgulamaktadır.

2016 yılında tamamlanan bina, ziyaretçileri bambu ormanına çekmek için yerel kültür ve turizm departmanı tarafından yapılan çeşitli peyzaj ve mimari müdahalelerden biridir. West-Line Studio'nun projesinin ana prensibi , peyzaj üzerindeki fiziksel etkisini sınırlayarak ve yerel teknolojilerden ve sürdürülebilir malzemelerden yararlanarak ormana saygı duymaktı.

Program ana giriş, daha küçük bir çay pavyonu ve 22.000 metrekarelik peyzaj alanı içerisinde toplam 514 metrekarelik bir inşaat alanını kapsayan bir tahta ağı içermektedir. Ağ geçidinin ötesinde, yol çay pavyonuna ve ormanlık dağ tarafına doğru uzanmaktadır.
Projenin merkezinde, kesişen dört kavisli duvardan oluşan bir kat planı bulunan giriş pavyonu var. Binanın betonarme yapısı, çevresiyle birleşmesine yardımcı olacak bambu uzunluklarında sarılıdır.

Guiyang merkezli stüdyo, "Parkın ana girişi, dikey çizgilerin yoğun bir montajı olarak tasarlandı" dedi. “Fikir, ormanın ortasında, bambu denizinde rastgele yakalanabilen daha yoğun bir küme yaratmaktı.”

Proje boyunca kullanılan malzemelerin seçimi ve işlenme şekilleri, güneş, sis, yağmur, rüzgâr ve karın binanın algısını ve performansını doğrudan etkilediği bölgedeki iklim koşullarına cevap verebilmekte...  Yüksek nem seviyeleri, bambu kutuplarının, çürümelerine neden olacak doğal yağları gidermek için buğulanması gerektiği anlamına geliyordu. Yerel ekipman, bu şekilde işlem görmesi için yalnızca maksimum altı metre uzunluğa sahip bölümlere izin verdiğinden, bambu, cepheleri kaplamak için gereken uzunluğu elde etmek için birbirine sabitlenmiş 5.5 metreyi ölçen parçalar halinde kesildi. Mimarlar, direkleri sabitlemek için, ısmarlama galvanizli metal bağlantılar kullanarak, aynı zamanda gelecekte sökülüp yeniden kullanılmalarına ve geri dönüşümlerine izin veren bir sistem geliştirdiler. Projede kullanılan diğer malzemeler arasında korozyon önleyici bambu kontrplak plakalardan oluşan döşeme ve paslanmaya karşı kararmış metal korkulukları yer almaktadır.

Bina ve yürüyüş yolları ağı, doğal ekosistem üzerindeki kalıcı etkilerini en aza indirmeye yardımcı olmak için kırmızı kaplamalı betondan yapılmış bir yapı olarak peyzajın üzerinde yükseltilir.
Stüdyo, “İki bina ve tahta sistemi yerel doğal çevrenin korunmasını en üst düzeye çıkarmak için inşa edildi” diye ekledi. 


Proje Künyesi:

Proje Adı: Zhuhai Ulusal Parkı Geçidi

Mimari & Tasarım: West Line Studio

Bölge/ Yıl: Chishui , Çin / 2016

 Kaynak: dezeen 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)