Çoğaltılan Bloklar: Yellow House

Mimar Alejandro Soffia’ya göre:

‘‘İnsan nüfusu yılda yaklaşık % 2 artmaktadır. Günlük aktivitelerimizi geliştirmek için barınağa duyulan ihtiyaç, inşa edilmiş bir ortamda son bulur. Bu, rahat alan, doğal ışık, akustik vb. gibi iyi yaşam koşulları sağlamalıdır. Ancak yapılı çevre, bir öncekiyle, sürdürülebilir olması gereken doğal çevre ile diyalog başlatmakta...

Mimarlık iki ana insani zorlukla karşı karşıyadır. Birincisi insanın, doğanın dengesi üzerindeki etkisini azaltmak, ikincisi ise gerçek ve gelecek bir popülasyon için kaliteli ve artabilen metrekarelere sahip bir yapı oluşturmak.’’

Soffia, bir mimar olarak bu ikinci zorluk üzerinde çalışarak gerçek anlamda iyi ve güzel tasarımlar olarak tanımladığı prefabrik sistemler geliştirmektedir. Bu ikinci zorlukta iyi, gerçek ve güzel bir tasarıma sahip prefabrik sistemler geliştiriyor.

Prefabrikasyonu ise  projelerini oluşturmak için bir strateji olarak seçiyor. Tasarım hipotezi ise iyi bir mimari tasarıma sahip prefabrik sistemler geliştirerek, ihtiyaç dahilinde bu kaliteyi arttırarak çoğaltabilmek... Bu sayede binaların seri ve endüstriyel üretimlerinden sıyrılıp özel form ve işlevler üretilebilmektedir. 

Prefabrikasyon üretimde bina süreci hızlandırıldıkça kalite ve maliyet de aynı oranda artarak daha kontrol sahibi olduğumuz yapı blokları ortaya çıkacaktır. İsmi üzerine çeşitli alternatifler getirilen yapı;  ilk önce kışın kendisini çevreleyen ağaçların büründüğü sarı renge istinaden Silvered House, daha sonra ise projenin uçaklardan esinlenen hacimsel kompozisyonundan esinlenilen  Desafasada  olarak adlandırılsa da dış kaplamasındaki vurucu etkisi ile Yellow House olarak belirlenmiştir.

Bu projede, prefabrik sistem sadece evin yapımında değil, aynı zamanda evin tasarımında da kullanılmaktadır.  Kavramsal tasarımın sonunda, tüm programatik modülleri bazı düzenlere göre sıralanmış ve sonuçta ortaya bu alan ve form çıkmıştır.

Proje Künyesi:

Proje Adı: Yellow House

Mimari& Tasarım: Alejandro Soffia

Bölge/ Yıl: Şili/ 2019

Fotoğraf: Juan Duran Sierralta, Mathias Jacobs

Kaynak: Archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)