Şehir İçinde Şehir: Batışehir

Batışehir’de yaşayanlara 100.000 m² ortak alan sunulmuştur. Gölet ve yansıma havuzları sayesinde oluşan ekosistemle Batışehir’de iklim düzenlenmiştir. Yeşil çatı uygulamasıyla yeşil alanlar artırılmış, minimum açık otopark alanları sayesinde yeşil alan oranı artmış ve hava kirliliği en aza indirilmiştir. 

Ege Yapı Group’un EMLAK Pazarlama İnşaat A.Ş., TOKİ ve Emlak Konut GYO işbirliğiyle İstanbul Bağcılar’da inşa ettiği 3 bin 148 konutlu Batışehir projesi, E-5 ve TEM otoyolunun kesiştiği bölgede yatay mimari anlayışı ile hayata geçirildi.

Projede 1+0’dan 4+1’e kadar 14 farklı tipte toplam 3 bin 148 adet konut ve rezidansın yanı sıra yatırımcıların ihtiyaç duyabileceği bir şehir oteli, ofisler, eğitim kompleksi, giyim ve yeme – içme markalarının hizmet verdiği açık hava çarşısı bulunmakta.

Projenin mimari tasarımını yapacak olan ofis, dünyadan ve ülkemizden 13 mimarlık ofisinin katıldığı davetli bir yarışma ile belirlendi. Yaklaşık 800 bin m2’lik kentsel tasarım içerikli yarışmanın birincisi DB Mimarlık oldu ve projenin imzası Bünyamin Derman tarafından atıldı.

Tasarım süreci  bir yıl süren Batışehir projesinde İstanbul’un yedi tepesinden esinlenilerek bir mimari dil yaratıldı. Türkiye’nin hayata geçen gerçek anlamda ilk karma projesi olarak bilinen  Batışehir projesiyle Radisson Blue Türkiye’ye girdi. Four Points By Sheraton Oteli de Dudullu’daki oteliyle aynı anda burada açıldı. Her iki markanın Türkiye’ye girişi Batışehir projesi ile gerçekleşti.

Yatay mimari konseptte inşa edilen A Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi sahibi Batışehir 15 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.  Projede 3 bin 148 konut, 120 işyeri, iki otel, okul ve cami var. Farklı bir proje olması hedefiyle yola çıkılan Batişehir 818 bin m2 kapalı inşaat alanına sahip. Batışehir’de, sosyal alanlar arasında, kapalı havuz, SPA, basketbol, mini golf, voleybol, tenis ve  fitness salonu bulunuyor. 

Batışehir’de yaşayanlara 100.000 m² ortak alan sunulmuştur. Gölet ve yansıma havuzları sayesinde oluşan ekosistemle Batışehir’de iklim düzenlenmiştir. 

Yeşil çatı uygulamasıyla yeşil alanlar artırılmış, minimum açık otopark alanları sayesinde yeşil alan oranı artmış ve hava kirliliği en aza indirilmiştir. Yürüyüş yollarına ve bisiklet parkurlarına yer verilmiştir. Batışehir’in konumu sayesinde bölge sakinlerini toplu taşımaya teşvik etmek ve CO2 salımı en aza indirmek hedeflemiştir. Güneş ışığından maksimum fayda sağlamak için birbirinin ışığını engellemeyen binalar tasarlanmış, genel alanlarda ise Batışehir’in elektriğinin fotovoltaik panellerle desteklenmesi sağlanmıştır.

Projeyi farklı kılan özelliklerin başında, birbirinin tekrarı olan binalardan oluşan bir yerleşke yerine her bloğun farklı bir dile sahip olduğu ortak heykelimsi bir kent dili ortaya koyarken birim bazında her bloğun kendi özgün mimarisini sunması olmuş. 23 blok birbirini tekrar etmeden bir araya getirilmiş ve bir aradalık farklı bir mimari dil ile ortaya konulmuştur. 

Proje tasarımında gün ışığı önemli bir etken olmuş, tüm blokların ışığı iyi alması sağlanırken aynı zamanda blokların birbiri ile ilişkisinde de ışığı doğru kullanma kaygısı yaşanmış. Bu nedenle güney cephedeki kütleler tüm araziye güneş ışığını alabilmek adına alçaltılmış. 

Batışehir, enerjiyi verimli kullanmak ve karbondioksit salınımlarını en aza indirmek üzere projelendirilmiş. Elektrik, fotovoltaik panellerden desteklenirken suyun daha verimli kullanılması için yağmur sularının toplanması sağlanmış. Marmara bölgesi bitki örtüsüne uygun bir peyzaj ve kuş türlerinin devamlılığı gibi kaygılar ile ekosistem korunmaya çalışılmıştır.

Batışehir projesi 24 Eylül 2012 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ‘Europen Property Awards’de ‘En İyi Karma Kullanım Proje’ branşında birincilik ödülü almıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)