Çay Keyfinin Modern Yansıması: Damushan Çay Evi

Proje Adı: Songyang Damushan Çay Evi
Konum: Lishui, Zhejiang Eyaleti, Çin
Mimari Tasarım: DnA Architecture And Design
Fotoğraflar: Hao Chen, Ziling Wang, Yang Zhou

Songyang’ın Damushan bölgesinde bulunan çay bahçeleri, görkemli dağların eteğinde tepelik bir arazide yer alır. Çay tarlaları yüzyıllar boyunca doğrusal olarak ekilmiş çalılarıyla Songyang’ın sırtlarını naif bir dokuyla çevrelemektedir.

Damushan’daki çay tarlalarını sulamak için 1968 yılında inşa edilen Xujing havuzu sonraki zamanlarda etrafı dairesel yollarla çevrilerek  yayaların kullanımına sunulmuştur. Zamanla ziyaretçilerin doğal cazibelere kapılarak havuz çevresinde vakit geçirme arzusu burada yeni bir yapı ve çay evi ihtiyacını doğurmuştur. Damushan Çay Evi de bu ihtiyaca karşılık ortaya çıkmış ve Çinli mimarlık stüdyosu DnA tarafından tasarımı ve mimarisi gerçekleştirilmiştir. 

Siyah beton kullanılarak yapılan çay evi, dış saha ile göle yönelik manzarayı birleştirirken diğer çay evlerinden farklı olarak, tüm çay üretim sürecini ve peyzaj değişimini ziyaretçilere sunmayı amaçlamaktadır. 

Bir dizi farklı alanlardan oluşan projenin içindeki her bir yapı dış avluya açılarak  doğrudan bağlantılar sağlamaktadır. Avlulara gölgelik sağlayan beş büyük çınar ağacı inşa sırasında korunmuştur. Su üzerinde kapalı çay salonları yer alırken aynı zamanda bunların her biri kendi özel zen bahçelerine sahiptir. Ana odaya bağlı büyük boşluk alan ise özel çay törenleri için ayrılmıştır. Bu alan, su yüzeyine yansıyan güneş ışığının dairesel çerçeveden sızarak iç mekânı canlandırdığı meditasyon odasını takip etmektedir.

Yapı, manzaraya karşı oturtulan konumu ile birlikte ön plandaki havuz, çay bahçesi ve arka plandaki dağ manzarası için bir ayna görevi görmektedir. Genel olarak yapı  tam yükseklikte saydam duvarlar ile birlikte, her odaya dağınık gün ışığı aydınlatma sağlayan formların uzunluğunu kapsayan bir tavan penceresi içermektedir.
Songyang Damushan Çay Evi, kentte yaşayan çay kültürünü ve geleneğinin müdavimlerine  yönelik modern bir ağırlanma biçimini ifade etmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)