EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Tiyatro Yapısına Yeni Bir Adapte..

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında inşa edilen ve zamanla ahır ve depo olarak kullanılan eski bir köy tiyatrosu, şimdilerde yaşayan bri çalışma alanına dönüştürüldü.  Kullanımındaki değişikliğe rağmen ‘Tiyatro’ ismiyle kullanılan bina Barselona’nın Poblenou mahallesinde yer almaktadır. 

Eski bir tiyatronun mekansal ve yapıcı değerlerini geri kazanmayı hedefleyen proje tektonik özelliklerini açığa çıkaran geniş diaphanöz merkezi alanının yüksekliğiyle genleşen bir kullanım alanına sahiptir. Erişim alanları küçük bir salondan ayrılarak üç farklı bağımsız alan ortaya çıkarmıştır. 

Çalışma stüdyoları olarak kullanılan bu salonlar cadde ile doğrudan ilişki kuran ve tiyatronun orijinal cephesini kullanan büyük pencereler ile aydınlatılmaktadır. Stüdyoların ön ve arka kısmında üst katlarda asma kat, zemin katında ise mutfak ve banyo alanı olarak iki kat yüksek alan bulunmaktadır.

Evin merkezi ile doğrudan ilişki içerisinde olan girişinde klasik bir otomobil sanat eseri olarak yer alıyor. Oturma odası, yemek odası, mutfak ve çalışma alanı gibi mekanlar kullanılan malzemelerin dokuları sayesinde büyük ölçeğe rağmen rahat bir ortam sağlamaktadır. Bu malzemeler özellikle ahşap, metal, tuğla ve taş... 

Asıl odaktaki alan ise orijinal deponun çatısı kaldırılarak inşa edilmiş ve veranda aracılığıyla ışıklandırılan bölümdür.  Proje mevcut yapının orijinal durumu maksimum seviyede  korunarak değiştirilmeden, sadece güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

Temel fikir mevcut olanı etkilemeden zaman içinde tiyatronun kesinlikle başka bir kullanımı ve başka bir hayatı olacağının anlaşılması üzerine kuruludur.

Proje Künyesi:

Proje Adı:Tiyatro Evi

Mimari  & Tasarım: Cadaval ve Sola Morales

Bölge/ Yıl: Barselona, İspanya/ 2019

Fotoğraf: Sandra Pereznieto

Kaynak: archdaily



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)