Yürüyen Dev Beton Bloklar

Matter Design Studio,  malzemelerin kütlesi ile çağdaş inşaat uygulamalarının fiziksel çabası arasındaki ilişkiye meydan okumak, ağır nesnelerin hareketini ve montajını, gelişmiş bir hesaplama ile üretilmiş ve gerçek ölçekte incelemek için CEMEX Global Ar-Ge ile kurduğu ortaklık sonucunda Walking Assembly projesini hayata geçirdi.  Projenin amacı ise; vinci yapım denkleminden çıkartmak, çabayı insanlardan nesnelere aktarmak, kitle ile oynamayı serbest bırakmak.

Tasarım stüdyosu, her biri yaklaşık 6 ton ağırlığında ve tek bir kişi tarafından hareket ettirilebilen, birleştiklerinde ise bir yapıya dönüşebilen beton bloklar üretmişler. Ekip Walking Assembly isimli bu projeyi hayata geçirmeden önce eski uygarlıklar tarafından inşa edilmiş megalitik yapıları uzun süre incelemiş ve  gelecekte inşa edilecek megalitik yapılarda  taşların taşınması ve montajı hakkında fikir sahibi olmak için eski bilgilerin potansiyelinden faydalanmış.

Matter Design ekibinin Walking Assembly ile varmak istediği nokta ise  eski uygarlıklardan ilham alarak bugüne dair çözümler üretmek olmuş. Bugünün üç boyutlu baskı teknolojilerinin inşaat sektörüne sunduğu avantajlar da göz önüne alındığında, bu projedeki yaklaşım; bir kamyonun veya bir çekme vincinin kullanmasının imkânsız ya da çok maliyetli olduğu yerlerde kalıcı ve dayanıklı yapılar tasarlamak için uygulanabilir. 

Değişken yoğunluklu olarak tasarlanan beton bloklar, bloğun ağırlık  merkezi üzerinde kontrol sağlamış ve dolayısıyla bloklar kolayca durdurulabilmekte veya dengede kalabilmekte. Her dev blok planlı olarak yerleştirilmiş eğrilikler, yuvarlatılmış kenarlar, tutma yerleri, birbirine geçen çıkmalar ile tasarlanmış. Böylece kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşınabiliyorlar.

Walking Assembly ile taşıma ve montaj zekası, blokların kendisi içinde tasarlanmış ve insanları bu devasa beton elemanları yerine oturtmak için özgürleştirmek amaçlanmış.

Yıl: 2019
Boyut: 6.3m x 3m
Kütle: 5,970kg
Malzeme: Beton
Proje liderleri: Matthew John Meyers \ Tyler Swingle
Fotoğraflar: Matter Design Studio


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)