The Pond House, Enerji Tüketmek Yerine Üretiyor...

Holly And Smith Mimarlık tarafından, ABD’nin Louisiana eyaletine bağlı Hammond şehrinde 15 dönümlük bir arazide tasarlanan 116 metrekarelik Pond House, sıfır enerjili ekolojik bir ev.  Elektriğini jeotermal enerji ve güneş enerjisinden karşılayan bu üç katlı çevre dostu yapı, yapay bir göletin kenarında yer alıyor ve göletin ortasına uzanan on meşe ağacının bulunduğu yarımadaya bakıyor. Bu nedenle ev “The Pond House at Ten Oaks Farm” olarak adlandırılmış. Kış aylarının sert rüzgârlarından korunmak yaz aylarında ise serinlemek için evin etrafı yoğun bir şekilde ağaçlandırılmış.

Pond House, birinci katta şömine ve açık mutfak içeren bir açık alana sahip. İkinci kattaki oturma odası, mutfak ve yemek odası, panoramik bir manzara sunuyor. Üçüncü katta ise açık terasa sahip ana süit bulunuyor.

Üzerinde güneş panellerinin bulunduğu eğimli çatı 14 derecelik bir açıyla yapay gölete doğru uzanarak yağmur suyunu göletin içine akıtırken aynı zamanda güneş panelleri için maksimum güneş alımına olanak sağlıyor.Cephe kireçtaşı dokulu sıva, oluklu polikarbonat paneller ile ikinci kattan çıkarılan iki şeffaf hacimden oluşmakta olup, bina araziye kusursuz bir şekilde yerleştirilmiş. Şeffaf yüzeyler ahşap çerçeveyi ortaya çıkarıyor ve ayrıca binanın bir kısmının gözlem kulesi olarak kullanılmasını sağlıyor. Geceleri ise, bu üç katlı hacim, suyu sihirli bir şekilde aydınlatarak manzaradan çıkan parlayan bir fener gibi gözüküyor.

Pond House, yüksek verimli bir ısıtma ve soğutma sistemi, güneş enerjisi, köpük yalıtımı, enerji verimli ekipmanları ve LED aydınlatma kullanan aktif sistemler aracılığıyla net sıfır enerji kapasitesine ulaşmış. Aynı zamanda ev sahibi akıllı bir ev olan Pond House’un enerji performansını bir akıllı telefon aracılığıyla izliyor ve evdeki enerji kullanımını kontrol edebiliyor.

Pond House’da aktif sistemlerin yanı sıra; çapraz havalandırma, binanın kuzey-güney yönelimi, doğal günışığının optimum kullanımı, gölgeleme stratejileri, geri kazanımlı malzemelerin kullanılması, güneş ve rüzgâr değişiklikleri için tasarlanmış çevre düzenlemesi gibi sürdürülebilir bir tasarıma ulaşmak için pasif stratejiler de uygulanmış. 

The Pond House enerji tüketmek yerine üretiyor. Sürdürülebilir bir tasarım yaratma misyonu çerçevesinde olan bu bina enerji verimli evlerin aynı zamanda konforlu ve lüks  olabileceğini kanıtlayan iyi  bir örnek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)