Power to the People: Elektrik Faturalarının Geçmişte Kaldığı Bir Yaşam...

İsveçli mimarlık ofisi Street Monkey Architects, pasif ev teknikleri ve modüler prefabrikasyon sistemlerini kullanarak güneş enerjisiyle çalışan evler tasarladı. Bu sayede, İsveç’te modern bir sıfır enerji konut kompleksi olan Power to the People’da elektrik faturaları geçmişte kaldı. Ahşap, metal ve beyaz boyalı yüzeylerin temiz ve minimalist bir karışımı ile  evlere endüstriyel bir zerafet kazandıran ofisin tasarladığı evler, halkın gücüne güç katan yedi adet güneş enerjili sıra evden oluşuyor. 

Doğudan batıya uzanan ve çıkmaz sokağın sonunda yer alan evleri yapan mimarlar, iki sokağı çakıllı bir yolla birbirine bağlamışlar. Bu uygulamayı “komşu mahallelerin sokakları ve orman izleri” nin yürünebilirliğini ve görünürlüğünü arttırması sebebiyle uyguladıkları en önemli karar olarak ifade ediyorlar. 

Pasif güneş prensiplerinin kullanılması ve parkın batıya bakışını en üst düzeye çıkarma arzusu, sıra evlerin formunu belirlemiş.

Her evin güneye bakan çatısına belediyenin izin verdiği maksimum güneş paneli sayısı olan 20 adet güneş paneli monte edilmiş. Minimalist ve modern cephe tasarımı “zarif sanayileşme” ye atıfta bulunuyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)