EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Sosyal ve Duygusal Destek: Kalida Center

Mimarlar tarafından sağlanan metin açıklaması. Kálida Center, kanser hastaları ve etrafındaki insanlar için duygusal, sosyal ve pratik destek alanı sağlayan, nitelikli profesyonellerin yardımlarını sunduğu, etkileşim kuran herkese açık bir kamusal evdir. 

Bir hastane ve  Art Nouveau binaları arasında yer alan özel bir kentsel plan içerisinde tanımlanan proje; 400 metrekarelik bir bina ve geniş bir yeşil alan içermektedir. Temel fikri, iç ve dış mekanlar arasındaki sınırları bitkiler yardımıyla yumuşatarak bir bahçe pavyonu yaratmak üzerinedir. 

Bina yaklaşık 200 m2 iki kat halinde düzenlenmiştir. Zemin kat etrafındaki kompleksin altında olduğundan daha alçak bir seviyededir. Çeşitli etkinlikleri barındırabilecek duvarlar, pergolalar ve bitki örtüsü ile korunan bir bahçeye açılan esnek mekan dizisi olarak düşünülmüştür. Zemin katta mutfak, salon ve yüksek tavanlı yemek odası, küçük bir kütüphane ve çok amaçlı bir oda bulunmaktadır.

Her oda yeşilliklerle çevrilidir ve terasların, ağaçların ve pergolaların durumu, çevredeki hastane tesislerini gizlemek ve Kádada Center kullanıcılarının mahremiyetine saygı göstermek içindir. Buradaki zemin kat, yakındaki hastanenin onkoloji alanıyla aralarındaki asfalt alandan doğrudan bağlantısı olan binanın ana girişidir. Bu alan aynı zamanda acil durumlarda itfaiyecilere erişim sağlar. 

Üst kattaki odalar, kompleksin geri kalanıyla aynı yüksekliğe yerleştirilmiş olup, yemek odasının iki katı kadar uzanır. Art Nouveau binalarının güneye bakan cepheleri daha şeffaftır ancak mahremiyeti sağlamak için ahşap panjurlarla korunmaktadır.

Bina cephesi, değişken renk ve doku kompozisyonunda bir araya getirilmiş sırlı seramik eklenmiş bir tuğla duvardır. Duvar, Akdeniz güneş ışığını filtrelemek, çevre manzaralarına odaklanmak, hava sirkülasyonu sağlamak ve iç mekanların mahremiyetini korumak için seramik bir kafes işine dönüşüyor.

Tüm proje orijinal Hastane kompleksinin malzemelerinin, dokularının, renklerinin, geometrilerinin, çizimlerinin ve yeşilliklerinin zenginliğinden ilham almıştır. Mimar, Domènech i Montaner'in mimarisinin tam dilini korumak istemiş ve bu nedenle yeni bahçelere, cephelere ve çatı tasarımına yansıtmıştır. 

Proje Künyesi:

Proje Adı: Kalida Sant Pau Merkezi

Mimari & Tasarım:  Miralles Tagliabue EMBT

Bölge/ Yıl:  Barselona/ 2019 

Fotoğraf:  Lluc Miralles

Kaynak: archdaily 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)