Antik ve Yeşil Rota: Machu Picchu

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Machu Picchu Antik Kenti, Titicaca Gölü’ndeki yüzen adaları, Amazon ormanları ile ziyaretçilerine geniş bir aktivite yelpazesi sunan Güney Amerika ülkesi Peru’nun turizmdeki çekiciliği her geçen gün artıyor.

Peru’nun muhteşem antik kenti Machu Pichu deniz seviyesinden yaklaşık 2450 m yükseklikte. Tropik Amazon yağmur ormanlarının ve And Dağları’nın arasında kurulmuş gizemli bir şehir.

Pachacutec’in gökyüzündeki sarayı Machu Picchu’nun konumu, İmparator’u Tanrılara yaklaştırmak için özellikle seçilmiş. Kent, çok zor bir yere yapılmış; 2450 m yükseklikte, ormanla kaplı, neredeyse hiç düz alanı olmayan, deprem bölgesinde bulunan bir dağın yamacında kurulmuş. 600 yıl boyunca şiddetli yağmur, rüzgar ve toprak kaymalarına rağmen ayakta kalmış. Pachacutec’nin 1438-1472 yılları arasında burada yaşadığı sanılıyor.

İnka medeniyetiyle ilgili gizemlerin meydana getirdiği soruların başında; "Tekerleği ve yazıyı bulamayan İnka uygarlığı, 1450 yılları civarında Machu Picchu gibi bir mühendislik harikası şehri nasıl ve neden inşa etti?" geliyor.

Peru’da And Dağları’nın zirvesinde, 2360 metre yükseklikteki bu şehir, Güney Amerika’nın yerli halklarından İnkaların hükümdarı olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. 1532’de gerçekleştirilen, İnka İmparatorluğunun yıkılmasına ve İnka Medeniyetinin son bulmasına sebep olan İspanyol istilası esnasında şehir, coğrafi konumu sayesinde fark edilmemiş ve az sayıda İnka’lıya ev sahipliği yapmıştır. Kentte yapılan kazılarda 100’ün üzerinde insan iskeletine rastlanmıştır. Şehrin bir dönem 700 civarında din adamı ve asile ev sahipliği sanılmaktadır. Şehir tam olarak neden kurulduğu ve topluluğun nenden yok olduğuna ilişkin kesin bir bilgi yoktur.

Adeta bulutlara asılı vaziyette, bir dağ zirvesine inşa edilen bin kişilik Machu Picchu Antik Kenti, yüzyıllardır depremlere karşı dimdik ayakta duruyor.

Şehrin duvarlarında kullanılan ve ağırlığı 100 tonu bulan taşların herhangi bir harç malzemesi kullanılmadan, mükemmel bir hesaplama ve işçilikle şekillendirilerek birleştirilmesi İnkaların matematik ve mühendislikte geldiği şaşırtıcı noktayı gözler önüne seriyor. Machu Pıcchu bugün, günde 2000 ile 3000 turistin ziyaret ettiği, Dünyanın yedi harikasından birisidir.

İnka şehri çok zor bir yerde olduğu için Cusco şehrinden Machu Picchu dağının eteklerinde olan bir köye raylı sistem yapılmıştır. Bu köyden sonra otobüs ile antik kente ulaşılabilmektedir.İsteyenler küçük basamaklı patika yoldan yaya olarak çıkabilmekte.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)