EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Sivil Çeşitlilik

Bez + Kock Architekten tarafından tasarlanan, Almanya'nın Lohr kentindeki Lojman Kent Merkezi, kentin girişinde müzik, tiyatro ve konferans etkinlikleri için kültürel bir yer oluşturarak önemli bir kentsel alanı kaplar. Yerel Yönetim Merkezi yedi köşeli bir çokgen şeklidir. Poligonal şekli nedeniyle, bitişik kentsel alanların çeşitliliğine ayrı ayrı cevap verebilen, sırtı olmayan bir ev yaratılmıştır. Yine de, halk meydanı binayı şehir merkezine doğru yönlendirmektedir. 

İki katlı açık fuaye ziyaretçiyi ağırlıyor, yaklaşık 800 sandalye ve kapsamlı sahne ekipmanı ile doğrudan konser salonuna gidiyor. Restoran, değişken bir yemek alanı aracılığıyla hem oditoryum hem de fuayenin servis edilebileceği şekilde tasarlanmıştır. Esas olarak deliksiz, masif yapı şekli, cömert cam cephelerle delinmiş, iç ve dış arasında diyalog yaratan çok katlı bir fuaye içerir.

Fuaye, çeşitli sivil işlevleri, zemin katında büyük oditoryum ve bistroyu, asma katın oditoryum balkonunda dolaşım alanı olarak ikiye katladığı, çok işlevli ve seminer alanlarını birbirine bağlar. Parçalı delikli pencereler, dış mekanlara çeşitli görünümler sağlar; şişman çerçeveleri, salon asma tarzındaki resimleri gösterir. Tuğla cephesi, binanın heykel biçimini vurgularken, fuaye alanında mekansal konseptin önemli bir kısmını dış ve iç kullanım yoluyla oluşturur.

Bu, kasten eşiği silerek, iç ve dış arasında bir belirsizlik sunar. Aynı zamanda, canlı bir şekilde yapılandırılmış, elle döşenmiş yüzey binanın çok insan ölçeğini ödünç vermiştir. İnce rengi ile yerel meşe ağacının içini sıcak bir renkle ölçeklendiriyor ve dokunaklı ve görsel bir kontrast sunuyor. Bu doğal malzeme, mobilyada kaplama ve masif ahşap olarak ve ayrıca akustik paneller olarak çok yönlü uygulamaları ile parlıyor.

Büyük oditoryumda, etkinlikler için oditoryumla birlikte kullanılabilecek, doğudaki açık terasa açılan geniş bir cephe bulunmaktadır. Neredeyse kesintisiz karanlık terrazzo döşemeleri cömert görünüyor ve camın tepesine kadar siyah MDF panelleri ile duvarda görsel olarak devam ediyor ve sağlam ve sağlam bir temel oluşturuyor. Işık, telkari ahşap iç duvarlar, tavan ve balkon üst kısmı oluşturan, bu karanlık tabanın üstüne yerleştirilir.

Proje Künyesi:

Mimari & Tasarım:  Bez Kock Architecten

Bölge/ Yıl: Main, Almanya/ 2016

Fotoğraf:  Brigida  Gonzalez 

Kaynak: Arch2o


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)