Zıtlık Bağlamında Sürdürülebilirlik: Muttenz Su Arıtma Tesisi

İsviçre, Muttenz şehri, kentin yeni belediye su arıtma tesisini tasarlamak için Oppenheim Architecture Europe'u görevlendirdi. Tesis, Ren Nehri kıyısındaki zıtlık ortamına inşa edilmiş son derece hassas bir sürdürülebilirlik modelidir. Korunan orman ve yakındaki sanayi parkları arasında yer alan proje, bu tür stresli bir ortamda karmaşık arıtma sürecini açıklamak için bir eğitim alanı sunmaktadır.

İçme suyu arıtma tesisinin benzersiz ve önemli işlevi, Muttenz şehri ve Basel bölgesi için yeni bir dönüm noktası oluşturmaktır. Mimarlığın rolü, en son teknolojiyi doğal ekosistemle ilişkilendirmek ve arıtma işleminin önemini vurgulamaktır.

Bina, Ren nehrinin yanındaki yemyeşil bir ormanın içinde oturuyor. Bu zıtlık bağlamı - doğal ve endüstriyel - mimari konseptte ifade edilir. İçme suyu arıtma tesisi, Muttenz vatandaşı için en yüksek kalitede su elde edilmesini sağlayacak olan, 3 aşamalı bir teknolojiye sahiptir. İç mekanın mühendislik odaklı düzenlemesi binanın şeklini ve boyutunu tanımlar. Sıkı bir elbise gibi, cilt ona baskı yapar ve teknik iç hayatı dışa doğru yansıtır. Boru hatları, filtreler ve aparatlar cepheden soyut bir şekilde okunabilir. Sonuç, doğal bağlamında 'objet trouvé' gibi davranan, maddiliği ve biçimine indirgenmiş etkileyici bir yapıdır.

Halka açık bir alan, nüfusun karmaşık süreci takdir etmesini ve suyu tüm duyuları ile kutlamasını sağlar. Arzu edilen pedagojik etki, farklı bina alanları ve süreç aşamaları boyunca hassas rehberlik sağlayan mekansal bir anlatımla gerçekleştirilir. Merkezi bir açık platform, toplama alanı ve sunumlar için bir sahne görevi görür. Oyuk benzeri oda saf, dışarıya açık ve gün ışığını yansıtan ve çatıdan dökülen yağmur suyunu toplayan bir su havuzuna oturur. Zaman ve mevsime bağlı olarak, alan nemli, soğuk ve mistik olabilir. Su tüm duyularla yaşayabilir.

Bağlamın karşıtları, dış cephe malzemesinde şakacı bir şekilde uygulanmaktadır.  Yerel kil ile karıştırılmış püskürtme beton her tarafı ve çatıda çarpıcı cepheyi oluşturur ve gözenekli bir dokuya izin verecek şekilde işlenir. Yağmur suyu, cepheden çatıdan akar, bir patine bırakır ve yosun büyümesine izin verir, bitkinin görünümünü sürekli değiştirir ve cepheyi içeriğiyle birleştirir. Bina, doğayla değil doğa ile inşa edilen peyzajla sürekli diyalog içerisindedir.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Muttenz Su Arıtma Tesisi

Mimari & Tasarım: Oppenheim Architecture Europe

Bölge / Yıl: Muttenz, İsviçre / 2019

Fotoğraf: Börje Müller, Aaron Kohler 

Kaynak: Archilovers, Architizer



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)