Kusurdaki Güzellik Görüntüsü

Hindistan kökenli mimarlık şirketi Studio Lotus ve GPL Design Studio, Vikhroli’nin Bombay banliyösünde bulunan ve artık kullanılmayan bir endüstriyel kompleksi, çok kullanımlı, modern bir merkez haline getirerek, yapıya yeniden hayat verdiler. Imagine Studio adı verilen proje, Godrej Properties Ltd için geliştirilen “eski binaların yeniden kullanımı” çalışmasının en önemli ayaklarından biri olan “The Trees” için uygulama merkezi olma fonksiyonu taşıyor. Imagine Studio projesi, bir taraftan sahanın endüstriyel mirasını muhafaza ederken bir taraftan da yapıya hem kamusal hem de kişilere özel yeni fonksiyonlar kazandırıyor.

Bir dönümlük arazi üzerinde yer alan Studio Imagine kompleksi 10, 763 metre kare alana yayılıyor ve ufak bir grup yenilenmiş endüstriyel binadan oluşuyor. Proje kapsamında, bir adet pazarlama ofisi, “The Trees” projesi için örnek camekânlı katlar, toplantı alanları ve tüm gün açık kafe olarak yeniden tasarlanan kazan tesisinin yanı sıra kültürel etkinlikler için çok amaçlı bir galeri ve müşterinin yerleşim ve ticari gelişim konularda yapmayı planladığı çalışmaları pazarlamak üzere ayrılan açık hava alanları yer alıyor. Çok kullanımlı alan tecrübesine halk da davet ediliyor.

Projenin mimarları “Amaç  bir taraftan site mirasının özünü korurken bir taraftan da halka açık bir alanı, ana planın bir mikrokozmosu (Trees) olarak canlandırmaktı” diyor. “Mevcut binalar ve bu binalara ait unsurlar, sadece geçmiş çağlarla olan bağlantılarını öne çıkarmak adına yeniden dönüştürülmedi; buradaki bir diğer amaç da bu yapıların, mimarlık anlatısındaki önemli tasarım noktaları olarak  anlam yarattığını vurgulamaktı. Bu tip hareketli kamu alanları eninde sonunda, etrafı çevrili güvenlikli sitelerde yaşayan şehir halkını kendi etkinliklerine dâhil edecek. Imagine Studio’nun binaları nihai olarak gelişimin ticari merkezine girecek ve bir taraftan tarihi bir şirketin zengin geleneklerini devam ettiren anahtar yapı olarak bu merkezde yer alırken, bir taraftan da şirketi stratejik olarak geleceğe taşıyacaktır.”

Imagine Studio beton, korten çelik, pirinç ve keresteden meydana gelmiş, ilhamını endüstriden alan bir palet olarak tanımlanıyor; bu kombinasyonun hedefi “wabi sabi” ya da “kusurdaki güzellik görüntüsü” olarak bilinen Japon prensibini takip etmek. Malzemeler, zaman içerisinde görünüm değişikliğine uğramaları için kasıtlı olarak yarım bırakılmış. Eski binalara ait unsurlar da kurtarılmış ve yeniden kullanılmış; ana endüstri binasına ait olup daha sonra korten çelikle kaplanıp, üzerine desenler işlenen eski panjurlu pencereler bunlardan biri..

Proje Künyesi:

Proje Adı: Imagine Studio

Mimari&Tasarım: GPL Design Studio, Studio Lotus

Bölge/ Yıl: Mumbai, Hindistan / 2015

Fotoğraf: Edmund Sumner, Dilip Bhatia, Studio Lotus, GPL Design Studio

Kaynak: İnhabitat


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)