İnzivaya Çekilmek İçin İdeal!

“Buranın inzivaya çekildiğim yer olmasını istiyorum, bana bir yatak, bir de küvet verseniz yeter, mutlu olurum.” Comporta’da yaptığımız, küçük, özel bir yerleşim projesi olan kulübelerimiz için müşterimizden gelen talep buydu. Proje başlangıçta 12 metre karelik bir yatak odasından ibaretti, içinde bir de banyo vardı. Bu projeye “samimi ünite” diyorduk. Zamanla, müşterilerimizle olan diyaloğumuz geliştikçe, projeye yeni bir kulübe eklendi. Ona da “sosyal ünite,” dedik. Derken müşterilerin arabalarının da koruma altında olabileceği “servis ünitesini” geliştirdik. Bu devamlılık içerisinde ortaya yeni yeni kulübeler çıkmaya başladı ve bir noktada- “Neden bir de havuz koymuyoruz ki?” dedik.

Yerel unsurlar konusunda epeyce meraklı olduğumuzdan inşaat yöntemimizi geleneksel balıkçı kulübelerinden aldık. Projemizde bize ilham kaynağı olan bu kulübeler bu bölgede yıllardır inşa ediliyor. Yapımı oldukça kolay olan bu kulübeler oldukça da fonksiyonel, ki bu bizim için önemli bir noktaydı. Bu inşaat tipinin getirdiği iki temel güçlük var; ilki, sıcak Akdeniz yazları ve bölgede epeyce rahatsızlık veren sivrisinekler. Isı duyarlılığını azaltmak için bir dizi sürdürülebilir strateji uyguladık. Ana pencerelerdeki tenteler, ısı yayma oranı düşük cam paneller ve üniteler arasında güneşten korumaya yönelik sistem uygulaması bunlarda bazılarıydı.

Kulübeleri yerleştirirken rüzgâr yönünün yanı sıra, güneş yönüne göre de hesaplama yapmak temel unsurdu. Kulübelerin zeminleri termal kütle özelliklerinden faydalanmak için koyu renk çimentodan yapıldı. Ayrıca yaz/kış aylarında ısıyı kontrol etmek için içeride ve dışarıda çift panjur kullanıldı. Bu çift panjurlardan dış kısımda olanı, sivrisineklerden koruyan bir sineklik görevi de görüyor. Proje süresince bize yardımcı olan, prefabrik konusunda uzman  Mima Housing ile de iş birliği yaptık.

Siparişle yaptırdığımız kulübe projelerimizde, OSB sandviç paneller ve prefabrik ahşap mafsallar  kullandık. Aşırı sıcaklar baş gösterdiğinde, kulübeleri ısıtmak ya da soğutmak için kullanılabilecek alternatif enerji kaynakları olarak güneş pillerimizi ve ısı pompalarımız mevcut. Kulübelerin sürdürülebilir bir diğer özelliği de cephe kaplamada alazlanmış ahşap kullanılmış olması. Japon tekniği shou sugi ban uygulanabilecek en iyi teknikti- zehirli madde yok, kimyasal yok, bakım yapma zorunluluğu yok, üstelik ahşaptaki damarların güzelliğini sergileyebiliyorsunuz. Siyah renkli kulübeler çam ağaçlarının arasında mükemmel bir uyumla duruyor ve sizleri de gelip düşüncelerinizi paylaşmaya davet ediyor.

- Mimarlar: Mima Housing, Studio 3A, Therezia Sloet tot Everlo
- Lokasyon: 7580 Comporta, Portekiz
- Kategori: Kulübeler&Pansiyonlar
- Alan: 145.0 m2
- Proje Yılı: 2019
- Fotoğraflar: Nelson Garrido


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)