“Güneşin Kulesi” Ishim Nehri Üzerine İnşa Edilecek

Rotterdam merkezli Fundamental Architects ve Omega Render, Kazakistan’daki Ishim Nehrinin üzerine inşa edilecek çok katlı, ikonik bir bina ve bir köprü tasarladılar. Ülkenin en büyük imar şirketi olan BI GROUP için tasarlanan 75.000 metrekarelik karma kullanımlı bina Astana’nın kabinde yer alıyor. Ishim Nehri üzerinde 121 metreye kadar yükselecek binanın tüm altyapısıyla beraber yerleşim, ofis, otel ve ticari faaliyetler için kullanılması planlanıyor.

Güneşin Kulesi olarak adlandırılan çok katlı binanın tasarımında Kazak kültür ve geleneklerindeki fikirlerden ve sembolizmden ilham alınmış. Bu unsurlar, projenin her aşamasına dahil edilmiş; Binanın merkezinde yer alan ve Güneş, Barış ve Birliği temsil eden daire şeklindeki açıklık bunlardan biri. Kazak kültüründe bu simgenin yeri oldukça önemli. Yapıda ve iç kısımlarda kullanılan üçgen şeklindeki unsurlar da geleneksel takı ve giysilerde sıkça rastlanan sembolleri temsil ediyor.

Zemin katta halka açık yaya ve bisiklet köprüsüyle oldukça önemli iki park Ishim Nehri üzerinden birbirine bağlanıyor. İki katlı alışveriş merkezi bu kısmın üzerine yerleştirilmiş. Daire şeklindeki açıklığın her iki tarafında yer alan üçgen şekilli, büyük lobiler, kulenin lüks yerleşim alanları ve çok fonksiyonlu kanatlarının ana girişini oluşturuyor. Çatı katındaysa, şehrin manzarasın sunan, halka açık bir teras bulunuyor.

Projede binanın altındaki nehir suyunun akış gücünden faydalanılıyor. Hidroelektrik enerji üretmek için tipik baraj sistemine ihtiyaç duyulmamış, onun yerine akış hızını ve gücünü arttırmak için binanın altında daha dar bir nehir enkesiti yapılmış. Isı pompası ve akıllı bina oryantasyonu sayesinde binanın sıcak yaz günlerinde güney-batı yönünde aşırı derecede ısınması engelleniyor ve binanın verimliliği maksimuma çıkarılmış oluyor. Proje şehrin ana kısımları arasında kullanıcı dostu yeni bağlantılar yaratıyor ve rüzgârların Kentinde yeni bir iş, yaşam ve eğlence noktası olma yolunda ilerliyor.

Proje adı: Güneşin Kulesi
Proje senesi: 2019
Proje lokasyonu: Astana, Kazakistan 
Müşteri: BI Group
Statü: Davetli Yarışma
Konsorsiyum: fundamental architects + omega render
Proje Mimarı – Vladimir Konovalov (fundamental architects);
Proje Müdürü – Artem Kupriianenko (omega render);
Ekip – Andrii Pavlov, Oleksii Fedorenko, Pavel Kalinin, Sergey Shelestyukovich, Veronika Volovik, Vsevolod Belyaev


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)