EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Deneyim Ölçekleri

Şangay'da bulunan  Yeni Lingdang  Şehri ve Yeni Pudong Bölgesi'nde market kavramına dayanarak tasarlanan, nehrin her iki yakasına trafiği yönlendiren, insan ölçeğine yakın bir dizi alan yaratılarak tasarlanan alışveriş merkezi doğaya yakın eşsiz bir deneyim sunmakta.

Geleneksel pazarlardan yola çıkılarak ticari alanların modern bir toplum yaşam merkezi olarak konumlandığı proje arazinin potansiyelinden tam anlamıyla faydalanmayı ve küçük ölçekli ticari binaların kümelenmesini oluşturmaktadır. İnsan ölçeğine yakın bloklardan oluşan 'Market' farklı atmosferiyle insanları yerleşim alanından ticari alana çekmeyi hedeflemekte. 

Market projesi, nehir kıyısındaki iki kamusal yaşam merkezinden başlayarak kuzeybatı tarafında, yüksek ve alçak basamaklı merdivenler, yeşil eğlence alanı ve nehir manzarası ile, pazarın bir “tepe” sırasına sahip, büyük hacimli ticaret merkezi düzenlenmiş; nehir ve ticaret merkezi arasında ise bağları güçlü bir ölçek geçişi yapılmış. 

Bir köprü ile birbirine bağlanan manzaraya hakim  iki üçgen plaza tüm arsanın mekansal çekirdeği haline gelmiş. Projede, deniz kenarı alanı çok değerli ve aktif bir halk faaliyet alanı olarak görülmektedir.  Bu nedenle, bina sahildeki ana ticari yapılar projenin vitrin yüzü olarak kullanılmakta... 

Üç parselle çevrili her iki bankanın yaya düzlüklerine odaklanan peyzaj sistemi, yerel koşullara göre binaların etrafındaki dağınık alana sahip bir “kılcal yeşil ağ” yaratan ana düğümdür. Geçit, kasıtlı olarak, her yerde yeşil olan ticari perakende alanındaki sahnedeki değişikliğin her aşaması için düzensiz kıvrımlı çizgiler halinde tasarlanmıştır.

Ticari akışın tasarımı, projedeki “Piyasa” temel fikrini tamamen yansıtmaktadır. Düzensiz ve düzensiz görünen şeyler dikkatlice planlanmış ve tasarlanmıştır. Pazardaki her dükkan mükemmel trafik akışı ve dış görüntüye sahiptir, böylece insanlar güzel mekansal ölçeği ve ticari atmosferi tam olarak deneyimleyebilmektedir.

Pazar çok sayıda küçük evden oluşuyor. Evlerin yüksekliği, şekli, rengi ve eğimi dahil her ev, her mağaza ve her köşe farklıdır. Bu ilkel evler, zengin iç alanlar yaratmak için nehir kenarındaki gruplara rastgele yerleştirilmiş, böylece pazarda çeşitli boş caddeler, köşeler ve küçük kareler oluşturulmuştur.

Dış tasarım, küçük ölçekli, doğal ve spontan bir his yaratmak için tek başına küçük binaları vurgulayan modern eğimli çatıya sahiptir. Duvar rengi sıcak tonlara dayanmaktadır ve farklı büyüme ve yaşlardan doğal bir gelişim için mimari bir kombinasyon duygusu yaratacak şekilde zengin malzeme ve doku değişiklikleri oluşturmak için boya, tuğla, alüminyum levha vb. Gibi çeşitli cephe malzemeleri uygulanmaktadır. 

Proje Künyesi:

Proje Adı:LinGang City Community Shopping Center

Mimari & Tasarım:Şangay ZF Architectural Design

Bölge / Yıl: Şangay, Çin/ 2019

 Fotoğraf: Yong Zhang

Kaynak: Archdaily 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)