Sürdürülebilir Dönüşüm Örneği

Lima’nın kenar mahallelerinde eski bir gecekondu bölgesi olan Pachacutec’te yakın zamanda konut iyileştirilmesi yapılması gündemde. Peru merkezli mimarlık şirketi TRS Studio, yerel mimari konusuna duyarlı olmasının yanı sıra mevcut konutlarla kıyaslandığında daha konforlu ve güvenli bir yerleşim imkânı sunan, düşük maliyetli konteyner konut teklifi sundu. Bu müstakil evlerin yapımında yük konteynerleri ve yonga levha, ahşap payanda ve polikarbon paneller gibi geri dönüşümlü malzemeler kullanılacak. 

Pachacutec’in, “Pesquero ıı” adlı yerleşiminde yaşayan marjinalleştirilmiş popülasyon için eğitim ve temel hizmetleri edinmek zor olabiliyor. Dayanıklı ve rahat bir ev ailelere daha fazla istikrar sağlayıp, kendi yaşam koşullarını iyileştirmelerinde güç verebilir. Bu nedenle, TRS Studio farklı aile tiplerine uyarlanabilecek özellikte konteyner evler tasarlamış; bu evler civarda yaşayanların katılımıyla inşa edilebiliyor böylece kişiler kendi evlerinin aidiyetini daha fazla hissedebilecekler.

Her bir modül iki kattan oluşuyor. İlk katta temel yaşam alanları var; ufak bir mutfak, arka tarafta büyük yatak odası ve bahçe işleri ya da dinlenme alanı olarak kullanılabilecek 18 metre karelik açık alan mevcut. İkinci katta  iki yatak odası ve bir çalışma odası var. Çalışma odası da yatak odasına dönüştürülebiliyor. Yapı malzemelerinin doğal kaplaması muhafazasız bırakılacak ancak uzun süre dayanıklı olması için güçlendirilecek. Örneğin yük konteynırın çerçevesi çelik sütunlarla takviye edilecek, boyanmamış OSB paneller ise duvarları bölmek için kullanılacak. Geri dönüşümlü polikarbon çatılar içeriye bol miktarda gün ışığı girmesini sağlayacak.

İkamete elverişli ilk modüllerin inşasında eğitici hedefler de gözetiliyor. Mimarlar konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Bu projede edineceğimiz deneyimle, bir sonraki  modüllerin inşası için oldukça değerli bir eğitim almış olacağız; bu eğitim gelecekteki benzer yapıların daha da efektif olmasına yardımcı olacak.

 “Bu deneyimin temel unsuru, sürdürülebilir yapı alanında örnek teşkil edecek Pachacutec şehrinin kentsel imgesindeki değişim olacak; bu bölgedeki girişimci kişiler kendi kendinize inşa edebileceğiniz sürdürülebilir mimariyi yaratmanın mümkün olduğunu görecekler ve toplumun diğer üyelerine de bunu öğretip, başka bölgelere de aynı hizmeti taşıyabilme becerisine sahip olacaklar. Böylece, projenin dikkat çeken tek tarafı mimari tasarım olmakla kalmayacak, aynı zamanda hayatın kalitesini arttıran ve değer yargılarını güçlendiren inşaatçılar da geleceğin yapılarını oluşturacaklar.”

Görseller: TRS Studio


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)