Kolombiya Kırsalındaki Konutlarda Sürdürülebilirlik ve Verimlilik Buluşuyor

Bogotá şehrinin güneyindeki kırsal alanlar için konut birimlerinin tasarlanması sorunuyla karşı karşıya olan Sociedad Colombiana de Arquitectos (Kolombiya Mimarlar Derneği),  hayata geçirilebilir üretkenlik ve gelişme biçimlerine olanak sağlamanın yanı sıra sürdürülebilirlik, verimlilik ve konfor kriterlerini de yerine getiren teknik ve mekânsal çözümler için teklif çağrısında bulundu.

Projelerinin üç farklı coğrafyada da uygulanabilir olması ve And Dağları peyzajından esinlenmiş olmasından ötürü Juri birincilik ödülünü FP Arquitectura’ya, ikincilik ödülünü ise Espacio Colectivo Arquitectos + Estación Espacial Arquitectos’a verdi. 

İkincilik ödülü alan projenin detayları mimarlarının ifadesiyle şöyle;

Günümüzde, kırsal alanlardaki konut inşasına mimari bir çözüm üretme gibi bir anlayış mevcut değildir. Konuyla ilgili çalışma yapan akademilerden ve diğer kurumlardan fikir alan özel teşebbüsler haricinde, kırsal alanda konut inşasına yönelik projeler saygınlıktan yoksundur.

Hassas bölgelerde konut inşası, termal çözüm sunmayan toplu üretilmiş malzemeler, elektrik bağlantısında sıkıntılar ve hijyen konusunda anlık çözümler çiftçilerin günlük yaşantılarında karşılaştıkları sorunlardan bazılarıdır. Bu nedenle ne zaman kırsal bölgelerden söz etsek akla ilk gelen yoksulluk ve fırsat yokluğudur, bu da kırsal bölgelerden kente göçü tetiklemiştir ve aileleri ayakta tutmak için gereken verimli tarım arazileri ve ormancılık işleri terk edilmiştir.

Bölge Müdürlüğünün yaptığı başkent arazi özellikleri değerlendirmesine göre Sumapaz bozkırına sınırı olan Bogota bölgesinin yaklaşık %75’i kırsaldır. Bu rakam 166.000 hektar kırsal arazi anlamına gelmektedir ve bunun sadece 35.000 hektarı tarım işlerine uygundur. Arazinin geriye kalanı koruma altındadır ve toprağın, tarımsal aktiviteler için kazılması yasaklanmıştır.

Bu senaryo Bogotá’da kırsal konut inşası üzerine bir kez daha düşünme fırsatı doğuruyor. Bu direnci yüksek araziyi çıkış noktamız olarak alıyoruz ve konut inşasına, bahsi geçen zorluklara adapte olan ve bu zorlukları alt eden bir prensiple yaklaşıyoruz; kastettiğimiz kendi yiyeceğini üreten, ısınmasını kendi sağlayan, içerisinde yaşayanlarla birlikte büyüyen, geleneksel mimariye ve mekânla ilgili geleneklere saygı gösteren ve bunların toplumun bir parçası olmasına olanak tanıyan bir mimari anlayışı.

Kavramsal strateji olarak ısı/enerji üretimi ve iskânı mümkün yapı kombinasyonu olan Termal Çatı’yı öneriyoruz.

Sera dediğimiz şey şeffaf malzemeyle kaplanmış, kapalı bir yapıdan ibaret değildir; sera aynı zamanda yağmurlu mevsimlerde üzeri kaplı avlu işlevi görür, yiyeceğin yetiştirildiği ve soğuktan korunduğu yerdir; ailenin ve toplumun bir araya geldiği bir alandır, aynı zamanda bir konutu güvenli ve verimli bir biçimde ısıtan termal bir araçtır.

Biz, Çatı’nın da iskânı mümkün bir yapı olduğunu fikrindeyiz; kötü hava koşullarından koruyan mekânsal bir yüzey, sokaktaki insanların istediği budur dolayısıyla konut denilince aklımıza gelen önemli bir unsur da çatıdır. Birbirinden farklı malzemelerle inşa edilmesinin yanı sıra çatı, saygınlıkla yaşama arzusunu temsil eder. Çatı, atalarımızın kültüründe var olan primitif bir unsur; Maloca, Ruca, Choza… Hepsi de çatıyı andıran sığınaklar şeklinde inşa edilmiş alanlar. Dolayısıyla Çatı  projemizin temelinde yatan kültürel bir değer.

Konutları termal bir koruyucu olarak tasarladık; yani konutun iç kısmı, günümüz çiftçisinin üretim işiyle günlük yaşantısı arasındaki bağlantıya koruma sağlıyor.

Proje, taşıma gücüne sahip bir üçgen meydana getiren iki eğimli yüzey tarafından kapatılan ve yaşanabilir bir alan inşa edilmesine olanak tanıyan destek prensibine dayanıyor. Üçgen çerçevelerden meydana gelen çelik yapı Sera-Konut ve Çatının hacmini oluşturuyor.

Bir dizi değişkene termal, uygulanabilir, toplum merkezli, verimli ve dayanıklı çözümlerle yanıt verebilirsek, Bogotá’daki kırsal konut eksikliğini ve daha da önemlisi nitelikli konut eksikliğini giderebileceğimize inanıyoruz.

Mimar: Espacio Colectivo Arquitectos + Estación Espacial Arquitectos
Lokasyon: Bogotá, Colombia
Görevli Mimarlar: Carlos Hernán Betancourt, Sebastián Contreras, Aldo Marcelo hurtado
Tasarım Ekibi: Josman Rojas, Julian Londoño, Jessica Rojas, Edier Segura, Sofia Zuluaga, Emanuel Vivieros, Paulina Jimenez, est. Valentina garcia , est. David zuñiga, , est. Cristian Bandera. est. Yeison gamba
Müşteri: Secretaría Distrital de Planeación SDP de la Alcaldía mayor de Bogotá D.C
Teşvik: Sociedad Colombiana de Arquitectos - Bogotá D.C. y Cundinamarca
Alan: 57 m²
Proje Senesi: 2019


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)