BIG Yeni bir Sergi Açıyor (Evet, Lego da Var!)

Bjarke Ingels Group, Danimarka Mimarlık Merkezi'nde, firmanın tasarım konusundaki kapsamlı tarihini yansıtan bir sergi açtı. “Biçim Verme – Büyük Patlamadan Tekilliğe Bir Mimari Gelecek Tarihi” adlı sergi, etrafımızdaki dünyanın 71 BIG projesi ile nasıl şekillendiğini araştırıyor.

1350 metrekarelik sergi, Danimarka Mimarlık Merkezini geçmişten bugüne ve geleceğe doğru giden kronolojik bir geçide dönüştürecek. Sergi, ziyaretçileri ana galeriye yönlendirmek üzere BLOX binasının merdivenlerinden geçiyor; burada ziyaretçilerin geleceğe şöyle bir göz atabilmesi için BIG’in çizim tahtalarındaki projeler, model atölyeler ve veri tabanları sergileniyor.

BLOX’un merkezinde, 71 adet proje ana galeriyi dekore ediyor. Bu projeler kullanıcılara verdikleri hediyelere göre düzenlenmiş; mahalle, şehir, manzara ve çevre on strateji biçiminde sunuluyor: uyarlamak, göstermek, karşılık vermek, birleştirmek, ağırlamak, iyileştirmek, ürün haline getirmek, yetiştirmek ve bir araya getirmek. Ingels sergi üzerine düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Yaptığımız her projeyle geleceğe bir hediye vererek, düşlerimizdekine benzeyen bir dünyaya doğru somut bir adım atmış oluyoruz: Pragmatik Ütopya.”

“Danimarka dilinde “tasarım” kelimesinin anlamı “biçim vermek”- yani henüz biçim verilmemiş olana biçim vermek. Bir başka deyişle geleceğe biçim vermek. Daha spesifik olmak gerekirse, gelecekte yaşamak istediğimiz dünyaya biçim vermek. Etrafımızdaki dünyanın dünden bugüne nasıl şekil aldığına ve ona nasıl şekil verildiğine dair duyguyu yaratmak- Danimarka Mimarlık Merkezinin merdivenlerini bir zaman tüneline dönüştürdük; Büyük Patlamadan günümüze doğru ilerleyen bir zaman tüneli. Projelerimiz gelecek beş, on, elli seneye dair spesifik fragmanları görme şansı tanıyor. Geleceği tahmin etmektense, geleceğimizin nasıl olacağına dair öneri de bulunma gücüne sahibiz.”

-Bjarke Ingels

LEGO'ların bulunduğu “Altın Galeri”, çocukların görmek istedikleri dünyayı hayal etmelerine, bu dünyayı birlikte oluşturmalarına ve orada birlikte yaşamalarına olanak sağlıyor. Burada, 25 adet BIG tasarım binası LEGO tuğlalar olarak yeniden yaratılmış, her biri de projenin bütün teknik yönlerini gösteren üç boyutlu dijital bilgilerle eşleştirilmiş. Gerçekliğin bu “dijital ikizi”, ziyaretçilerin LEGO’nun eğlenceli sadeliğinin ardındaki karmaşıklığı görmelerine olanak tanıyor.

Ziyaretçiler merdivenlerden aşağı indikçe zaman tüneli de günümüzden tekilliğe doğru akmaya devam ediyor; tekillik yani fütürist Ray Kurzweil tarafından öngörülen zamanın en uzaktaki farazi noktası.

Aşağı inen her basamak Düşünmenin, Hissetmenin, Yapmanın ve Hareket Etmenin geleceğine nasıl biçim verdiğimizi gösteriyor. Düşünmek yapay ve kolektif zekaya doğru ilerlerken, “Hissetmek” Hiperplatformun ardındaki sanal gerçekliğe doğru gidiyor; bu çalışma, Squint/Opera ve UNStudio işbirliğiyle yapılmış. “Yapmak” kısmında manuel inşa, robotik üretime dönüşüyor ve “Hareket” kısmı bizleri gezegenin dört bir yanındaki yaşam formlarının hareketinden alıp gezegenler arası göçün geleceğine götürüyor.

Sergi 5 Ocak 2020 tarihine kadar ziyarete açık olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)