Tabanlıoğlu Mimarlık Kosova İçin Ulusal Stadyum Tasarlıyor

Ülkenin başkenti Priştine'ye yaklaşık 12 mil uzaklıkta inşa edilecek stadyum, Kosova halkını bir araya getirmek için tasarlanmış.

İstanbul’da bulunan Tabanlıoğlu Mimarlığın kurucusu Murat Tabanlıoğlu, “bu yeni kentsel yapı sporun keyfi aracılığıyla insanları bir araya getiren bir köprü olacak,” diyor.

Dezeen’e verdiği röportajda Tabanlıoğlu, "Kosova'nın çağdaş ve birden fazla etnik kimliğini yansıtan stadyum 30.000 kişiyi bir araya getirecek. Kosova kısa süre önce iç savaştan çıktığı için, insanlar arasındaki etkileşim önemli,” diyor.

Kosova Ulusal Stadyumu ülkenin milli futbol takımının evi olacak.

Milli futbol takımı, ülkenin 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, 2016 yılında Avrupa futbol idari organı UEFA ve uluslararası organ FIFA tarafından resmen tanındı.

Takım şu anda 13 bin kişilik Fadil-Vokrri stadyumunda oynuyor, ancak futbolun popülaritesi arttıkça daha büyük bir alana gereksinim duyulmuş. Ulusal stadyum, uluslararası maçlara ev sahipliği yapmak için mevcut FIFA ve UEFA gerekliliklerini karşılamak üzere inşa edilecek.

Tabanlıoğlu, "Dinamik ve genç nüfus, spor, boş zaman faaliyetleri ve sosyal etkinlikler için güçlü bir talep yaratıyor" diye ekliyor.

“Milli takım  giderek daha başarılı olunca yeni ulusal stadyum da futbol alanında acil bir ihtiyaç olarak görülmeye başlanmış.”

Stadyum, oturma alanını destekleyecek A çerçeve beton serisinden inşa edilecek ve hafif çelik çerçeveyle de stadyumun yapısal cephesi oluşturulacak.

“Stadyumun cephesi, bu büyük yapıyı çevreleyen doğal parka uyumla, esnek bir tekstil malzemeyle örtülerek, yapının büyük ölçeği ve kütleselliği görsel anlamda bölünüyor. Böylece yapı, park ile gökyüzü arasında ince bir perde görüntüsü veriyor,” diye açıklıyor Tabanlıoğlu.

Stadyum, iki antrenman sahası ve alışveriş ile eğlence merkezlerine ev sahipliği yapacak bir grup binayla birlikte inşa edilecek.

Açık hava etkinlikleri ve konserler için de bir park yapılıyor.

Dünyanın her tarafında, futbola ev sahipliği yapacak yeni stadyumlar inşa ediliyor. Bu senenin başında, Zaha Hadid Mimarlık, Katar’da inşa edilen Al Wakrah Stadyumunu tasarladı. Populous da Tottenham Hotspur futbol klübü için Londra’da bir stadyum tasarladı.

Kaynak: Deezen


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)