COBE Mimarlık İsveç için C02-Nötr Müze Tasarlıyor

Danimarkalı mimarlık firması COBE, İsveç’in üniversite kenti Lund’da kurulacak yeni bir bilim müzesi için açılan uluslararası yarışmayı kazandı. Müze, Science Village Scandinavia civarındaki yeni kent alanının ortasında yer alacak; Science Village geçmişi onuncu yüzyıla kadar giden uluslararası bir araştırma merkezi. Yeni bilim merkezi tamamen CO2 nötr olacak ve proje bu konuda sürdürülebilirliğin ikonu olmayı hedefliyor.

Yeni bölge hali hazırda yapım aşamasında olan, nötron ve röntgen araştırmalarında dünyanın en güçlü ve gelişmiş araştırma tesisleri olmaya hazırlanan yüksek teknoloji kurumları ESS (Avrupa Spallasyon Kaynağı) ve MAX IV'ün yerinde bulunuyor. Bu enstitüler doğa bilimleri kapsamında insanlığın iyiliği için çığır açıcı temel araştırmalar yapmayı ve tıp, uzay araştırmaları, plastik, enerji, motorlar, ulaşım, bilgi, telekomünikasyon ve bioteknoloji gibi geniş bir alanda yeni materyallerin keşfedilmesine ve geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

COBE’un kurucusu ve mimar Dan Stubbergaard konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Başlangıçtan itibaren iklim, çevre ve sürdürülebilirlik konularını tasarım sürecinin bir parçası haline getirdik. Diğer özelliklerin yanı sıra, temel yapı malzemesi olarak ahşabı seçerek, güneş pilleri yerleştirerek, fazla ısıyı kullanıp zengin biyolojik çeşitliliğe sahip bir avlu ve bir yağmursuyu rezervuarı oluşturarak amacımıza ulaştık ve CO2 nötr bir bina yaratmayı başardık. Mimarlar olarak umudumuz gelecek nesiller ve gezegenin genel durumu için sürdürülebilir mimari ve yapı yaratma becerimizi geliştirmeye ve bu konuya odaklanmaya devam edebilmek.”

Yeni Bilim Merkezi, daimi ve geçici sergiler, etkinlikler ve halka açık konferanslarla,  ESS, MAX IV ve Lund Üniversitesi'nde devam eden araştırmaları sergileyip hem çocuklara hem de yetişkinlere erişilebilir olmasını sağlayacak. Müze toplam 3.500 metrekarelik bir taban alanına sahip ve ESS ile MAX IV arasında yer alacak. İki katlı binada sergi salonları, galeri, resepsiyon alanı, atölyeler, müzeye ait mağaza, restoran, ofisler ve oditoryum yer alacak.

Sürdürülebilirlik ve iklim dostu çözümler, hem tasarım hem de inşaat ve malzeme seçiminde, göz önünde bulundurulmuş. Müzenin temel inşaat malzemesi prefabrik çapraz laminat ahşap. Teras ve seyir platformu olarak da kullanılacak olan bombeli çatı büyük bir enerji parkı olarak tasarlanmış ve güneş enerjisi üretecek. 1.600 metrekarelik çatının tamamı müzenin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli elektrik üreten güneş pilleriyle kaplı. Çatıda ayrıca ziyaretçilerin pedal gücü ile elektrik üretebilecekleri enerji bisikletleri olacak.

Halka açık büyük yuvarlak avlu, özenle seçilmiş bitkilerin, çiçeklerin ve ağaçların böcekleri çektiği, biyolojik çeşitliliği artırdığı ve CO2'yi absorbe etmesine yardımcı olan yeşil bir yolla ikiye ayrılıyor. Yeşil avlu ve müzeyi yakınlardaki iki parka bağlayan yol aşırı yağış durumunda su rezervi ve taşma kanalı görevi de görüyor. Bina, ectogrid adı verilen sistemle, ESS’den gelen fazla ısıyla ısıtılacak; bu sitemde sıcak su lokal ısı pompalarından geçiyor, ısınıyor ve nihayet binayı ısıtmakta kullanılıyor. Müzenin ve genel olarak alanın yeşil profili ulaşımı da kapsıyor zira yeni bir tramvay hattı Lund’u, Science Village Scandinavia ve müzeye bağlayacak.

Müze,  doğa bilimlerine ve araştırmaya katılımı  ilgi çekici ve eğlenceli bir biçimde  teşvik ediyor ve dolayısıyla Lund’un uluslararası arenada bir bilim kenti olarak yerini sağlamlaştırmaya yardımcı olup hem lokal olarak hem de bölgesel düzeyde davetkâr ve kültürel bir simge görevi görüyor. Bilim merkezi inşaatının 2024 yılından önce tamamlanması hedefliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)