EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Bir Düşün! Restoran

- 44. Sayı Kapak Görseli

Hindistan Surat'da etrafı kapalı ve klimalı restoranlara alternatif, büyük açık alana sahip, mahremiyet ve sokak ile etkileşimin bir arada sunulduğu sıradışı bir restoran...

Surat, Mumbai ve Delhi gibi alan sorunu yaşayan Hindistan metropollerinden biri olmasa da mevcut lokanta ve kafelerde etrafı kapalı, klimalı ortam hâkim. Büyük açık alanlara sahip restoranlar yok değil ama bunlar da “mekân yaratma” konusuna pek de aldırış etmeyen, kâr odaklı işletmelerle sınırlı.

Dolayısıyla müşteri Studio Lagom’a gidip, bir kafe/restoran tasarlamasını istediğinde, mimarın tasarım konusunda fikirleri doğrudan şehirde mevcut olmayan bir şey üzerine yoğunlaşmış. Ortaya ise kelimenin gerçek anlamıyla iyi tasarlanmış bir restoran bahçe fikri çıkmış. Restoranın inşa edileceği alanın kiralık olması projeye dair vizyonu daha net bir hale getirmiş; yapıları minimumda tutacak ve makul bir proje maliyeti sağlamak için ekonomik malzemeler ile yapılacak bir tasarım. 

Lokasyonun sessiz bir yol kenarında olması proje açısından elverişli bir durum teşkil etmiş çünkü nispi dinginlik bu tip imarlarda oldukça önemli olan rahat ve geniş atmosferi daha da zaruri hale getirmiş. Restoranın konumu gereği bir tür mahremiyete sahip olması gerekse de mimar sokakla “etkileşim” de istemiş. Dolayısıyla, yeniden düzenlenmiş geniş bir arka plan yaratılmış ve bu arka plan, sokak seviyesinden, restoranın “sınırını” belirleyen duman-külü tuğla duvara geçişi oluşturmuş. Bu yeşil şeritin, insanların, hızlıca bir şeyler atıştırmak ya da kahve içmek için uğrayacakları yol kenarındaki kafe görevi görmesini sağlamış.

Giriş kısmı, duvarın arka tarafında lobiyi andıran, etrafı çevrili (su kaynağının bitişiğinde) alanın içinde planlanmış; buradan geçerek, etrafı yarı çevrili L biçimindeki alanın içinde yer alan açık avlu şeklindeki restorana çıkılıyor. İçerideki görsel estetik, yere kök salmış malzemeler, renkler ve biçimlerle birlikte organik ve kendiliğinden bir akıcılığa sahip. 

Oturma opsiyonları tamamen açık alanlardan, yarı açık alanlara kadar değişiyor. Avlu boşluğunun etrafını orada inşa edilmiş pürüzsüz, çimento “banklar” çevreliyor. Giriş lobisinin bir tarafı ince, inişli çıkışlı ferro-çimento bir duvarla korunurken- bu haliyle duvardan ziyade paravanı andırıyor- diğer tarafıysa açık; her iki tarafın üzerinde de oluklu GI plakalarından yapılmış bir çatı mevcut. Plakaların kenar kısımları, mekânın organik görüntüsünü ve atmosferini güçlendirecek şekilde kesilmiş. 

Giriş kısmında kullanılan az miktarda mavi ve mekânda baskın renk olarak kullanılan toprak kırmızısı, sade mozaikler şeklinde düzenlenmiş artık taşlar, çimentodan inşa edilmiş pürüzsüz tümseklerle birlikte tüm renkler ve malzemeler mekâna rüstik bir görüntü vermek için kullanılmış. İnşaatlardan alınmış demir çubuklarla inşa edilen tepe konstrüksiyonu dalgalı bir enstalasyon oluşturuyor; bu haliyle tel çerçeveli bir çizim olarak ifade edilmiş yoğun kontörlere sahip bir mekânı andırıyor. Konstrüksiyonun gölgesi zeminde dalgalı bir efekt yaratıyor, görüntülerin biçimini bozup, perspektife daha fazla dinamizm katıyor. 

Ve elbette bahçeli bir restoran bitkisiz olmaz. Tropikal  bitkiler- frangipani, helikonya, drasena, bambu, muz, begonville ve çok daha fazlası- restoranı doğal tazelikle dolduruyor.

Proje Künyesi:

Mimarlar: Studio Lagom 
Lokasyon: Surat, Gujarat, Hindistan 
Kategori:  Kafe 
Baş Mimar: Hardik Shah 
Tasarım Ekibi: Krishna Kapadia, 
Kruti Sheta-Patel 
Proje Senesi: 2018 
Fotoğraflar: Photographix | 
Sebastian + Ira




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)