AND Pastel, LEED Kriterlerine Göre Tasarlanıp İnşa Edilmiştir

Emre Ilıcalı
Altensis Yöneticisi

''AND Pastel, mimari tasarımdan, ekipman ve malzeme seçimlerine, peyzajdan altyapıya kadar yeşil bina kriterlerini üst düzeyde  uygulayabildiğimiz bir proje oldu.''

AND Gayrimenkul’ün Kartal’da hayata geçirdiği AND Pastel ile ilgili vermiş olduğunuz hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Altensis firması olarak AND Gayrimenkul’ün sürdürülebilirlik vizyonu dahilinde, şu ana kadar geliştirmiş olduğu yeşil bina projelerinde LEED Yeşil bina değerlendirme süreçlerini yönetiyoruz. Bu kapsamda gerekli olan yeşil bina mühendislik ve danışmanlık hizmetleri tarafımızdan sağlanmaktadır. Ayrıca tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında ilgili proje paydaşlarının sürdürülebilirlik strateji ve kriterlerine uyumlu çalışması adına gerekli koordinasyonu sağlıyoruz. AND Pastel de bunlardan birisi.

Sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımları ile dikkat çeken AND Pastel projesinde sertifika süreci ne zaman başladı ve ne aşamada?

AND Gayrimenkul’ün kurumsal vizyonu kapsamında sürdürülebilirlik önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilirliğin gayrimenkul sektöründeki uygulaması olan Yeşil Bina sertifikaları da yine her projenin en başında gündeme geliyor. Biz AND Pastel’de tasarım aşamasından itibaren sürece dahil olduk ve LEED sisteminin gerekliliklerini takip etmeye başladık. Şu anda projede yaşam başlamış durumda. LEED sertifikası sürecimiz de sorunsuz ilerliyor. Bu boyutta bir konut projesinde LEED GOLD sertifikasının hedeflenmesi ve sürecin sorunsuz tamamlanması, AND Gayrimenkulun bu konuya vermiş olduğu önemi göstermektedir. Projenin sosyal tesisleri şu anda LEED Platinum sürecindedir ve yakın zamanda sertifikasını alacaktı r. Bu özelliğiyle AND Pastel’in Kartal bölgesinde de ilklerden olacağını söyleyebiliriz. 

Sertifika sürecini destekleyen en önemli kriterler neler oldu?

Öncelikle AND Gayrimenkul’ün vizyonu ve yönetimin bu konuya yaklaşımı bizim açımızdan çok önemliydi. Projenin tasarım aşamasıyla başlayan bu süreçte, başta proje yönetimi, tasarımcılar ve ana yüklenici  olmak üzere, tüm proje paydaşlarının sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarının büyük faydasını gördük. Projenin tasarım aşamasından itibaren, enerji verimliliği, su verimliliği, kaynakların etkin kullanılması, iç mekân yaşam kalitesi ve konforunun arttırılması gibi stratejiler ön planda tutulmuştur. AND Pastel, mimari tasarımdan, ekipman ve malzeme seçimlerine, peyzajdan altyapıya kadar yeşil bina kriterlerini üst düzeyde  uygulayabildiğimiz bir proje oldu diyebilirim.


LEED Sertifikası sahibi bir projenin, yatırımcısı ve kullanıcısı açısından en önemlisi de çevresel açıdan katkıları nelerdir?

Küresel ısınma ve temiz su arzı gibi çevresel sorunların giderek ciddi boyutlara ulaştığı bugünlerde çevre dostu / sürdürülebilir bina konsepti giderek popüler bir hale gelmektedir. Zira yapılan araştırmalar neticesinde dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ının, su tüketiminin ise yaklaşık yüzde 30’unun binalardan kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca insan hayatının yaklaşık yüzde 90’ı binalarda geçmektedir. Bütün bu sebepler, daha az kaynak tüketen, daha verimli ve daha yaşanabilir çevre dostu binalara olan gereksinimi ön plana çıkarmaktadır. Yeşil binalar sağlamış oldukları  enerji ve su tasarrufuna ek olarak, bina sakinlerinin sağlığına ve konforuna da büyük önemin verildiği binalardır. 

Çevre dostu binalar tasarlanırken iç mekân hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi insan sağlığını direk etkileyen unsurlar planlanmakta, ayrıca inşaatında kullanılan yöntemler ile son kullanıcıya daha temiz bir ortam bırakılması hedeflenmektedir. Bazı yurt dışı kaynaklı araştırmalara göre, çevre dostu binalarda çalışan veya yaşayanların diğer binalardakilere göre daha az hastalandıkları ve çalışma performanslarının daha yüksek olduğu görülmektedir.Yeşil bina ile; başta enerji ve su tasarrufu olmak üzere, atıkların azaltılması, iç mekân hava kalitesinin artırılması, bina kullanıcısının rahatının ve veriminin artırılması ile çalışanların sağlık giderlerinin azaltılması, düşük işletme ve bakım maliyetleri mümkün olmaktadır. 

AND Pastel’de malzeme tercihlerinizi nasıl yaptınız? Kriterleriniz neler oldu?

AND Pastel LEED kriterlerine göre tasarlanıp inşaa edilmiştir. Bu kapsamda seçilen ekipman ve malzemelere yönelik birçok kriter göz önüne alınmıştır. Enerji harcayan ekipmanların verimlilik değerleri uluslararası standartlara göre belirlenmiştir. Su verimliliğinin sağlanması adına ilgili malzemelerin yine uluslararası su verimliliği kriterlerini sağlaması önkoşul olarak konulmuştur. 

AND Pastel bu sayede yapmış olduğumuz enerji modellemesi sonucunda Uluslararası ASHRAE 90.1 standardına göre % 20 daha verimli çıkmıştır. Bu klasik binalara oranla çok daha yüksek bir enerji verimliliğine denk gelmektedir. 

Yine yapılan su armatürü seçimleri sayesinde AND Pastel su verimliliğinde %30 un üzerinde bir değer yakalamaktadır. 

Bina içerisinde kullanılan yapıştırıcı, macun, kaplama ve boyalar içeriğindeki zararlı organik bileşik miktarları ilgili standartlara uygun olacak şekilde tercih edilmiştir. Bu sayede iç mekân sağlık ve konforu üst düzeyde tutulmuştur. Yine İnşaat malzemelerinde yerellik ve geri dönüştürülmüş içerik gibi konular mümkün olduğunca ön planda tutulmuştur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)