EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

İklim ve Barınma Fikri

Mimarlık stüdyosu Lovell Burton, Melbourne'ün kuzeyindeki tarımsal bir alanda galvanizli çelik panellerle kaplı bir ev oluşturmak için çevresindeki saman hangarlarından ilham almıştır.

Şehir yaşamı içerisinde değişiklik arayan bir yazar için tasarlanan Springhill Evi kırsal bir alanda tasarlandı. Ev Dezeen 2019 ödülleri için de listeye katılan projelerden birisiydi.

Yakınındaki tarım alanlarının formlarını bir araya getirerek Avustralya Evi tipolojilerine atıfta bulunan evin ahşap sütunlardan oluşan bir çerçevesi bulunmakadır. 

Yapıdaki sundurmaların bazı kısımları açık bırakılırken, elementlere daha uzak kalan bazı alanlar çelik panellerle kaplanmıştır. 

Uygulamanın baş mimarlarından olan Joseph Lovell ve Stephanie Burton, projenin başlangıç aşamasında farklı hava koşullarından bölgenin nasıl etkilendiğini gözlemlemiş buna karşın batıya ve kuzeye doğru uzayan geniş saçaklar ile örtü etkisi elde etmiş ve camları gölgelemeyi başarmıştır.

Kullanılan malzemelerin genel olarak doğal bir tarım hissiyatı sağlaması hedeflenmiş. Ahşap yapı cephesi boyunca yer alan çelik paneller ile Springhill Evi'nin peyzajını da yansıtmıştır. 

Malzemeler, projenin basit, tarımsal hissine sadık kalmıştır. Bir betonarme döşeme temeli sağlar ve zeminler için perdahlanmıştır. Ahşap yapı, oluklu metal çatı ile birlikte geniş ölçüde açık bırakılmıştır.

İklim ve barınma fikrinin önemli etkenleri olduğu projede,  güçlü rüzgarları dengelemek için Melbourne'daki evlerde kullanılan eğik formlar kilit roldedir. 









Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)