Çift Cidarlı Cepheler nasıl çalışır?

Çift Cidarlı Cepheler

Genelde camdan yapılmış iki katmandan meydana gelen ve havanın ara kısımdaki  olukta devridaim yaptığı cepheler için kullanılan bu ifade neredeyse izaha gerek duymayacak kadar açık. Aradaki bu boşluk (20 cm ile birkaç metre arasında değişebilir), aşırı yüksek sıcaklıklara, rüzgarlara ve sese karşı yalıtım görevi görerek binanın hem yüksek hem de düşük sıcaklıklar için ısı verimini arttırır. Çift cidarlı cephelere verilebilecek en ünlü örneklerden biri Foster+Partners’ın 30 St Mary Ax’de bulunan “The Gherkin”adlı binasıdır.

Boşluktaki hava akımı doğal yollardan meydana gelebildiği gibi, mekanik olarak da harekete geçirilebilir. Ayrıca bazı çift camlı katmanlar güneş koruma cihazları da içerilebilir.

Çift cidarlı cephe konsepti yeni olmamakla birlikte, mimarların ve mühendislerin çift cidarlı cephe kullanma eğilimi giderek artmaktadır. Şeffaf cepheleri, termal ve işitsel konforları, havalandırma maliyetini azaltmaları  ve pencereye özgü teknolojilere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdıkları için özellikle gökdelen inşasında çift cidarlı cepheler tercih edilmektedir.

Fotoğtaf: Cemal Emden

Dahası, çift cidarlı cepheler daha soğuk ve daha sıcak havalara adapte edilebilirler. Çift cidarlı cepheleri enteresan hale getiren de tam olarak bu çok yönlü kullanım biçimidir:  giriş veya çıkış kanatlarını açmak veya kapatmak ya da  hava sirkülatörlerini harekete geçirmek gibi küçük değişiklikler sayesinde cephenin davranışı değişir.

Soğuk iklimlerde, hava tampon ısı kaybını engelleyen bir bariyer görevi görür. Ara boşlukta, güneş tarafından ısıtılan hava, camın dışındaki alanları ısıtarak iç mekânda ısıtma sistemi ihtiyacını azaltır.

Sıcak iklimlerde, güneş kazanımını azaltmak ve soğutma yükünü düşürmek için ara boşluk hava menfezi gibi kullanılabilir. Aşırı ısı, baca etkisi diye bilinen bir yöntemle çekilir. Bu yöntemde hava yoğunluğundaki farklılıklar sıcak havanın dışarı kaçmasına neden olan dairesel bir hareket yaratır. Ara boşlukta hava sıcaklığı arttıkça, dışarı doğru itilir ve bir taraftan  ısı kazanımına karşı yalıtım sağlarken bir taraftan da çevreye hafif bir esinti verir.

Fotoğtaf: Cemal Emden

Genel olarak çift cidarlı cepheler büyük ölçüde, iç mekân konforunu ve kullanıcının yaşam kalitesini doğrudan etkileyen dış koşullara (güneş radyasyonu, dış sıcaklık vb) bağlıdır. Dolayısıyla her bir bina için tasarımın dikkatli bir biçimde yapılması ve güneşe göre konumlandırma, lokal radyasyon, ısı koşulları, bina doluluk oranı gibi konularda detaylı bilgi sahibi olunması gerekir. 

Çift Cidarlı cephelerin avantajları ve dezavantajları

Avantajları

Soğutma ve ısıtma talebini azaltır,

İç mekâna doğal ışık girmesine olanak tanır; net görüş sağlar,

Hem termal hem akustik yalıtımı iyileştirir,

Doğal hava akışı ve havanın yenilenmesini sağlar, daha sağlıklı bir ortam yaratır.

Dezavantajları

Yapım başlangıç maliyeti çok daha yüksektir,

Alan tüketimi fazladır,

Bakım ihtiyacı vardır

Koşullar ciddi ölçüde değiştiğinde sistem çalışmayabilir. (Örneğin başka binaların gölgesi gelirse)

Kaynak: https://www.archdaily.com/9228...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)