EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Renovasyonla Sürdürülebilirlik

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin (TU / e) yenilenmiş ana binası olan ödüllü, akıllı ve sürdürülebilir bina Atlas, 21 Mart 2019'da resmen açıldı. En gelişmiş teknolojik malzemeleri, optimal yeniden kullanım ile birleştiren altmışlardan kalma dayanıklı  Atlas binası, V Mimarlık, Van Rossum, Valstar Simonis ve Peutz tarafından hafif ve enerji tasarruflu bir üniversite binasına dönüştürüldü. Bina şu anda dünyadaki en sürdürülebilir eğitim binalarından biri.

İddialı bir Renovasyon

Atlas binasının (41.500m²)  yenilenmesi, daha önceden kapalı olan TU/e Kampüsünün, uluslararası anlamda çekiciliğe sahip bir Bilim Parkına dönüştürülmesi projesinin bir parçası olarak gündeme geldi. TU/e, kültürel ve tarihi değerinden dolayı Atlas binasını yenilemeye karar verdi. 1959-1963 yılları arasında inşa edilen binanın orijinal tasarımı mimar S.J. Van Embden’a aitti.

Binanın yenilenmeye ihtiyacı vardı ve tasarım, kurulum ve işlevsellik açısından mevcut kalite gereksinimlerini karşılamıyordu. Şu anda binada iki ayrı fakülte için konferans salonları ve çalışma alanları, bir restoran, sergi alanı, çeşitli servis bölümleri ve yönetim kurulu için çalışma alanları bulunmakta. Atlas, Hollanda’da en yüksek BREEAM sürdürülebilirlik skoru olan “üstün” derecesini  alan ilk yenilenmiş eğitim binası. Bina, 2017 senesinde de uluslararası BREEAM Ödülünü aldı.

Kırmızı Renkli Bağlantı

En dikkat çekici mekânsal müdahale, zemin kattan beton yapıyı geçerek binanın tepesine zikzak yaparak çıkan kırmızı merdivenlerden oluşuyor. Merdiven beton katlardaki mevcut boşlukları mümkün mertebe takip ediyor böylece yapısal etki akıllıca bir yöntemle sınırlandırılmış oluyor. Konferans salonları ve çalışma alanları gibi ortak kullanılan alanlar kırmızı merdivenin kenarına yerleştirilmiş. Böylece görünürde epeyce basit duran bir müdahale, binanın yeni kalbini oluşturuyor. Merdiven, binanın iki tarafında bulunan iki fakülteyi kampüse bağlıyor.

İleri teknoloji Dış Cephe

Tasarımın oldukça özel unsurlarından biri de yüksek derecede yalıtım gücüne sahip üçlü camdan meydana gelen perde-duvar. Üçlü camın iç kısmında ileri teknoloji kaplamalı güneş storları var. dış cephe, gün içerisinde ısıyı dışarıda tutacak ve geceleri de ekstra yalıtım sağlayacak şekilde tasarlanmış. En son teknolojik malzemelerin kullanımıyla, bu “basit”, güneş storlu perde duvar, yalıtımı yapılmış boşluklu bir duvarın termal değerlerine sahip. Tasarımın bir o kadar özel olan bir başka yönü de “gece çekişi”. Yaz geceleri tabandan tavana pencereler dışarı doğru açılarak, binayı soğutup, doğal olarak havalandırıyorlar.

Yaşayan Laboratuvar

Sürdürülebilirlik ile ilgili ideallerine ulaşmak için tasarım ekibi, TU / e Akıllı Aydınlatma Enstitüsü'nden araştırmacılarla yakın bir şekilde çalıştı. Bina, yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiler konusunda yapılan araştırmalar için yaşayan bir laboratuvar işlevi görüyor. Tüm binada akıllı ve verimli LED aydınlatma kullanılıyor; bu sistem, görece daha düşük ışık seviyesinde yapılandırılmış Akıllı Enerji Tasarruflu Işık (SEL) sistemiyle takviye ediliyor.

Bu, projeye özel, yeni uygulamaların akademik araştırma için data toplamasına ve enerji kullanımının azaltılmasına olanak tanıyan açık bir sistem.  Kullanıcılar, bir uygulama aracılığıyla ışık ayarlarını ya da oda sıcaklığını kendileri ayarlayabiliyor ya da toplantı salonu için rezervasyon yapabiliyorlar. Özellikle de araştırma için bu akıllı bina sistemini kullanıyor olmasından ötürü Atlas, sürdürülebilir Renovasyon ve inovasyonun uluslararası bir örneği olarak görülüyor.

İki Yeni Renovasyon

Eindhoven Teknoloji  Üniversitesi birkaç senedir kampüste geniş ölçekli bir yenileme projesi üzerinde çalışıyor. Yakın zamanda, Team V Mimarinin iki binanın daha yenileştirmesi işine seçildiği duyuruldu. ‘Laplace’ (1972, 12.000 m²) ve ‘Gemini’ (1974, 34.000 m²) adlı bu iki binanın da orijinal tasarımları Van Embden’e ait.


Mimarlar: Team V Architecture
Lokasyon: Eindhoven, Hollanda
Alan: 42000.0 m²
Proje Yılı: 2019
Fotoğraflar: Jannes Linders / Egbert de Boer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)