EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yansımaların Büyüleyici Atmosferi

AOE Mimarlık tarafından Çi'in Heze Şehrinde tasarlanıp inşa edilen Courtyard No.1 satış ofisi ziyaretçilerine büyüleyici bir mekânsal deneyim yaşatıyor.

Çin’in kalkınma ve kentleşme süreci devam ederken, gayrimenkul komisyoncuları da üçüncü ve dördüncü kademe şehirler gibi yeni pazarlara açılmaya başladı. Satış ofisleri de, markalarının gücünü ve tasarım felsefelerini gösterebilecekleri önemli bir kanal halini aldı. Bu ofisler sadece toplumsal faaliyet alanları ve müşterilerle görüşmelerin yapıldığı salonlardan ibaret değiller, aynı zamanda daha fazla müşteriyi gayrimenkul satın almaya yönelten tanıtım kanalları olma işlevine de sahipler.

Ancak mülklerin çoğu satıldıktan sonra, bu ofislerin pek bir işlevi kalmıyor. Bu projenin amacı, satış ofisi binasının özel fonksiyonunu bir kez daha gözden geçirip, tasarımla daha sürdürülebilir bir hale getirip, geleceğin toplumuna ve şehrine sembolik bir kamu binası kazandırmak olmuş.

Bu proje, Shandong'daki Heze Şehri Ekonomik Kalkınma Bölgesi'ndeki Guangzhou Yolu ve Minjiang Yolu'nun kesiştiği noktada yer alıyor. Benzersiz lokasyonundan ötürü bu projenin kentin gelecekteki gelişiminde bir dönüm noktası olması bekleniyor. Projede hümanizm ve sürdürülebilirlik kavramları vasıtasıyla, kentin daha iyi bir yaşama duyduğu arzuyu ifade edip, burada yaşayanlara etkileyici bir kamusal alan temin etmek hedeflenmiş.

Mimari konsept, dijital çağda fiziksel ve sanal alan arasındaki karşılıklı etki ve birbirine bağlı olma durumunu ifade etmek amacını gözeterek, 1920'lerin sosyal ve teknolojik değişikliklerini yansıtan sanatsal üstünlük üzerine kurulmuştur.

Dijital çağda, günümüzün pek çok faaliyeti sanal dünyada gerçekleştirilir. Bu nedenle de binadaki nesneler stabil olmayan bir biçimde, havada süzülür halde tasarlanmıştır. Her bir nesne eşsiz bir biçimde kendisine denk gelen bir fonksiyonu yansıtır. Giriş (at nalı) model alanı (büyük kamera mercekleri) kurumsal marka (mavi taş), ofis alanı (kavuniçi renkli kutu) gibi.

Havada yüzen nesneler zengin ve hiyerarşik bir alan oluşturuyor ve içeri girenleri, açık ve dinamik bir duruşla karşılıyor. Nesnelerin bazıları cam yüzeyle çarpışıyor ve camda bıraktıkları izler eşsiz bir mimari görüntü oluşturuyor. Bina cephesi, nesnelerin, alanların, malzemenin ve rengin iç kısımdan dış mekâna görünmesini sağlayan ultra beyaz camdan yapılmış.

Boşluklarda farklı yansıtma düzeylerine sahip paslanmaz çelikten paneller kullanılmış böylelikle farklı nesnelere bir dizi farklı renk verilmiş. Bu sayede insanlarla, boşluk, nesneler, ışık, imgeler, renkler ve malzeme arasında da zengin bir etkileşim oluşuyor. Ziyaretçiler ışığın ve gölgenin her an değiştiğini görüyorlar.

Bu proje, gerçek dünyanın bir yansıması olarak, gelişmiş bir tasarım anlayışıyla satış ofislerinin mevcut tek fonksiyonun ötesini görmeyi hedefliyor; böylece, kamu yaşamının kalitesini arttırmayı, insanları daha iyi bir gelecek için mücadele etmeye yöneltmeyi ve toplumsal hayata pozitif bir katkıda bulunmayı öngörüyor.

Mimarlar: AOE
Lokasyon: Heze Şehri, Shandong Bölgesi, Çin
Kategori: Galeri
Alan: 1560.0 m2
Proje Yılı: 2019
Fotoğraflar: 
Ligang Huang


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)