Kayıp Cennette, Evden Uzakta Bir Ev

Lava Evleri / Diogo Mega Mimarlık

Adanın kuzey kıyısında yer alan Santo Amaro bölgesi, ilçenin merkez köyüne 20 km uzaklıktadır. Misafirperverliği ve refahı ile bilinen yaklaşık 300 kişilik bir nüfusa sahip olan bu bölge, her yıl daha fazla turist çekmektedir.

Mekânın Batıya bakan manzarası sayesinde bütün Santo Amaro körfezini görmek mümkün ve havanın az bulutlu olduğu günlerde Pico Dağının zirvesini de görebilirsiniz. Bu bölgenin tercih edilme sebebi doğal güzelliği, bitki örtüsü ve işletmeye bir tablo güzelliği veren civardaki tarihi kalıntılar. Azores-Pico’ya ait eski bir kanalın kenarına inşa edilen iletme uzunlamasına kurulmuş. Eski evlere ve hayvan ağılların ait kalıntılar da muhafaza edilmiş.

Mimarlar; "Doğanın korunmasına, çevresel kalitenin korunmasına ve tarihi-kültürel mirasın ve yerel kimliğin güvenceye alınması üzerine kurulu bir tutum geliştirdik." diyor

Tüm konut üniteleri güneş pili panellerle donatılmış, ısıtma tamburlu ısıtıcılarla, soğutma doğal havalandırmayla yapılmaktadır. Sulama için su depoları mevcut. İçme suyunu ise aktif karbon sistemiyle filtrelenen yerel sudan üretiyorlar.

Tatil merkezi on dört konaklama ünitesinden oluşuyor:

-  T1 -3: Yatak odası, tuvalet ve ufak mutfağı olan bir salon;

-  T2 -8: İki yatak odası (bir odada çift kişilik yatak, diğer odada birleştirilebilir iki yatak), banyo, ufak mutfağı olan bir salon);

-  T3-3: - Üç yatak odası (bir odada çift kişilik yatak, diğer odada birleştirilebilir iki yatak, ayrıca içinde birleştirilebilir iki yatak bulunan salon) odalar için ayrı tuvalet, ufak mutfağı olan bir salon.

Dik eğimin, terasların ve kalıntıların getirdiği boyutsal özelliklerden dolayı konaklama ünitelerin tamamı kendi özel alanlarına sahip. Bunun yanı sıra hepsi yeşil bir alanla çevrili ve panoramik deniz manzarasına sahip.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Proje, arazinin fiziksel özelliklerini minimum düzeyde değiştirecek şekilde tasarlanmış, dolayısıyla evler de mümkün mertebe araziyle uyumlu şekilde entegre edilmiş.

Tatil merkezinin tasarımında taş ve kriptomerya ahşabı gibi yerel malzemeler tercih edilmiş (tavanlarda, cephelerde ve bazı mobilyalarda).

Ayrıca termal ve akustik yalıtıma olanak tanıyan materyaller tercih edillmiş. İşletmenin bütün pencereleri ve cam kapıları çift camlı.

Bahçelerde de yöreye özgü bitkiler kullanılarak yerine özgü türler muhafaza edilmiş. 

Atığın tamamı geri dönüşüm için ayrıştırılıyor. Eski depolar da (sarnıç) sulama da kullanmak üzere yağmur suyunu biriktirmek için kullanılıyor.

Su, enerji tasarruflu ısı pompalarıyla ısıtılıyor. Bu pompalar, güneş pillerine bağlı. Bu sayede enerji tüketimi en aza indiriliyor ve çevre korunmuş oluyor. Evlerin ısıtılması da kuzineyle sağlanıyor, bu da temiz ve dönüştürülebilir enerji demek.

Tüm projede aydınlatma için LED ampuller kullanılmış. Bunların bazılarının hareket sensörü de var (örneğin restoran lavabosundakiler). Evlerin ışıkları da kart sistemine bağlı böylece misafirler evde olmadığında ışıklar yanmıyor.

Mimarlar: Diogo Mega Mimarlık
Lokasyon: Travessa do Outeiro das Eiras, Terra Alta, Protekiz
Kategori: Otel
Proje Yılı: 2019
Fotoğraflar: 
Miguel Cardoso, Diogo Mega


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)