Basitlik ve Kırmızının Birleşiminden Doğan Sıra Dışılık...

3000 House / Rebelo Andrade

Herdade da Considerada, Alcácer do Sal'dan yaklaşık yedi kilometre uzakta, mantar meşesi ve fıstık çamlarıyla bezeli 500 hektarlık çorak bir arazi. Arazinin her yönünde manzara aynı ve mimar Luís Rebelo de Andrade'nın bölgeye yaptığı ilk ziyarette başına geldiği  gibi, Herdade da Considerada'da arabanızı kaybetmek, bir süpermarketin otoparkında arabanızı kaybetmekten daha kolay.

Mimar Rebelo’nun yaşadığı bu olay, tüm projeyi şekillendiren ana bir fikre dönüşmüş. Yeryüzü şekillerinin olmadığı yerde- ki doğa Herdade da Considerada’ya böyle bir şey bahşetmemiş- eskiden beri insana rehberlik eden referans noktalarının yerini mimari alır. Bunu da, gayet görülebilir bir bina koyup manzarayı tamamlayarak yapar.

Evin kendisi ve çiftlik binası, inşaat sürelerini ve maliyetlerini en aza indirmek ve enerji sürdürülebilirliğine öncelik tanımak için tasarlanmış. Güneş panelleri ve termal kolektörler evin tükettiğinden daha fazla enerji üretir, çünkü bu ev enerjiyi israf etmiyor.

Üçgen çatısı, kapıları ve pencereleri ile evin dış tasarımı, çocukların daha ilkokula bile başlamadan önce yaptıkları çizimleri andırıyor. Bu görünüşteki basitlik aslında hepimizi paylaştığı kolektif ve romantik imge üzerine kurulu: geniş kırlardaki o ev, Uzak Batı’ya ilk adım atanlar ve oraya yerleşenler. Kovboy filmlerinde bol bol anlatılan ve aradan geçen zamana ve yeni farkındalıklarımıza rağmen, hafızalarımızda hala yaşayan o Amerikalı öncüler.


Mimarlar: Luís Rebelo de Andrade
Lokasyon: Portugal
Kategori: Ev
Baş Mimar: Luís Rebelo de Andrade
Alan: 400.0 m2
Proje Yılı: 2018
Fotoğraflar: João Guimarães - JG Photography, Carlos Cezanne, Tiago Rebelo de Andrade


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)