Şık Bir Beton Sığınak

Perfect Storm Çatı Katı Yenileme Projesi / Killing Matt Woods

Proje, Camperdown’da depodan dönüştürülmüş bir evin yeniden tasarımı için hazırlandı. Müşteriler, minimalist bir yaşam tarzı istiyor, yaşadıkları iç mekânın da bu anlayışlarına uygun olmasını talep ediyorlardı. Tasarımla bağlantılı disiplinlerde çalışan müşteriler evlerinde dağınıklık ve görsel kirlilikten arınmış bir alan arayışındaydılar.

“Beton sığınak” olarak tasarlanan daireye tasarımcının Brütalist mimariye olan eğilimi imza atmış görünüyor. Tasarımın ilk hedefi geometrik bir iç alan yaratmak ve mahallenin endüstriyel mirasını yaşatmak olmuş.

Batıya bakan açık plan dairede özel bir mutfak ve oturma odasıyla küçük bir terasa bakan  asma yatak odası var. Çatı katı, yüksek, camlı duvardan gelen ışığın içinde yüzüyor; bu haliyle de, kasti olarak karanlık ve kasvetli tasarlanmış iç alanın yarattığı ruh halini dengeliyor. 

Mutfaktaki yivli doğramalarda, kavisli tavan biçimlerinde ve çimentodan yapılmış banyoda da görüleceği gibi iç alandaki bütün unsurlar “ham ve dökme kalıp yekpare betonarmeler” olarak imal edilmiş. kontrplak ve  Amerikan meşe doğrama, pirinç aksamlar ve tepeden aydınlatmayla eve gösterişsiz bir “yüzyıl ortası” havası verilmiş. Mobilya seçiminde de genel konsepti vurgulayan geometrik biçimler ve yumuşak renk tonları tercih edilmiş.

Bu iç mekân tasarımı klişeleşmiş “endüstriyel” depo estetiğinden ve her yerde karşımıza çıkan “Sydney” tasarım yaklaşımından (doğal/ışıklı/parlak/havadar) kaçınıyor ve onun yerine depo dönüştürme işine yeni, dönüştürülecek alana özgü bir yaklaşım getiriyor.

Tasarım konusunda, müşterinin eğilimi ve spesifik taleplerini sentezlemek için oldukça cüretkar adımlar atılmış. Konseptin özünde “ortadan kaldırma” fikri yatıyor; bütün unsurlar temel  özelliklerine indirgenmiş ve ortaya mağarayı andıran, kullanışlı bir sığınak çıkmış. Işık dolu bu sığınak aynı zamanda samimi ve sıcak.

Yapılan her tasarımın kökeni sürdürülebilirlik pratiğine dayanıyor, bu da çevreye karşı sorumlu malzeme kullanımını beraberinde getirmiş (örneğin VOC içermeyen cilalar, FSC kerestelerinin kullanımı, azaltılmış krom ve çimento kullanımı). İnşaat süreci de atık malzemeyi minimal düzeyde tutacak şekilde planlanmış. Bunun neticede depodan dönüştürülecek bir konut projesi olduğu düşünüldüğünde, tasarımcının bu türün iyi örneklerinden birini alıp, taklit etmesi oldukça doğal olurdu. Ancak tasarımcı yükselen trendlerin geçici heveslerini görmezden gelip, müşterinin vizyonunu kusursuz bir şekilde vurgulayan benzersiz bir yaklaşım sergilemeyi tercih etmiş.

Fonksiyonel bileşenlerin,  bir takım çağrışımlar yapan basit geometrik formlara ustalıkla indirgenmiş olmasından da anlaşılacağı gibi buradaki tasarım yaklaşımı yenilikçidir. Dahası ana malzeme betonarme olsa da kullanılan çimento miktarı çok azdır. Kullanılan “katı” beton bileşenleri Cam Takviyeli çimentodur (GRC)- bu uygulama, geleneksel beton tekniklerinden çok daha hafiftir ve daha az çimento içerir. “Beton sıvama” işi ise Fransız Wash Porter boya kullanılarak yapılmış. Bu iç mekân, kısıtlı ve pragmatik bir tasarım yaklaşımı içerisinde, yaratıcılık ve uygulama düzeylerinde nasıl derine inilebileceğini gösterir nitelikte.


Mimarlar: Killing Matt Woods
Lokasyon: Camperdown NSW 2050, Avusturalya
Kategori: Renovasyon
Alan: 73.0 m2
Proje Yılı: 2019
Fotoğraflar: 
Kat Lu


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)