Eskişehir Odun Pazarı Müzesi Açıldı

Kengo Kuma tasarımı, Osmanlı mirasına saygı gösteren, cesur çizgilere sahip ahşap müze Türkiye’de açıldı.

Dünyaca ünlü Kengo Kuma ve ortakları mimarlık ofisi, Türkiye'de oldukça etkileyici bir müzenin açılışını yaptılar. Eskişehir’de bulunan Odunpazarı Modern Müzesi, zeminden farklı açılardan yükselen istiflenmiş kerestelerden oluşuyor ve bu biçimiyle yapı, kentin Osmanlı mirasına bağlı kalıyor.

Kengo Kuma'nın ortaklarından Yuki Ikeguchi'nin tasarımıyla inşa edilen 48.400 metrekarelik yeni müze, 1.000 adet çağdaş sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan çok katlı, ışıklı bir mekân.  Müzede sergilenen eserler modern olsa da, binanın tasarımında kentin tarihinin büyük ölçüde etkisi var.

Kengo Kuma ve Ortaklarının ifade ettiğine göre, Odunpazarı Modern Müzesi’nin yapımında kullanılan kereste yığınları, bölgeyi kültürel mirasıyla yeniden bir araya getirmek için tasarıma eklenmiş. “Odunpazarı” adı böylece yeniden hayat bulmuş. Binanın ana yapı malzemesi olan kare kesim, büyük kereste tomruklar kullanılarak bölgenin odun ticareti geçmişine bağlı kalınmış.

İç ve dış mekânda yoğun bir şekilde kullanılan kereste malzemenin yanı sıra, bina kentin Osmanlı mirasına da selam verir nitelikte tasarlanmış. Kentte, Osmanlı Döneminden kalan evlerin çoğu yerden yükselen dirsekler üzerine inşa edilmiş. Bu tasarımdan ilham alan müze, zeminden farklı açılardan yükselen istiflenmiş keresteler üzerine kurulu. Müzenin içindeyse, birbirine geçmiş bu keresteler birbirinden farklı boyutlarda alanlar yaratıyor. Daha büyük sergi odaları daha büyük ölçekli sanat eserlerine ev sahipliği yaparken, üst katlardaki daha küçük kereste kutular daha küçük ölçekli sanat eserlerini ağırlıyor.

Müzenin orta kısmında bir resepsiyon alanı ve avlu var. Ahşap çıtalara kaplanmış, epeyce geniş bir tavan penceresi,  doğal ışığın her kata girmesine olanak tanıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)