Sürdürülebilir ve Geleceğe Uygun Bir Renovasyon

Yaklaşık bir yıllık tadilattan sonra, Hollanda’nın, dünyanın en büyük doğal tarih koleksiyonlarından birine sahip müzesi  ve araştırma merkezi olan, ödüllü Naturalis Biodiversity Center halka açıldı. 

Binanın yeniden tasarlanma işini Rotterdam merkezli mimarlık şirketi Neutelings Riedijk Architects yüklendi ve tesisi “geleceğe uygun” standartlarda yeniledi. Yüzde yüz LED aydınlatma, güneş panelleri, yeşil çatılar ve enerji tasarruflu klima kontrol sistemi bahsi geçen standartlardan bazıları. Bina şimdilerde iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin azalması ve gıda temini sıkıntısı gibi küresel sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan 200'den fazla araştırmacıya da ev sahipliği yapıyor.

Hollanda, Leiden'de bulunan Naturalis Biodiversity Center, ilk olarak 1820 yılında Kral Willem tarafından doğal eserler müzesi olarak kuruldu. Yıllar geçtikçe diğer müzelerdeki koleksiyonları da bünyesine almasıyla birlikte, Biodiversity Center’da böcek ve fosillerden, çeşitli kitap ve fotoğraflara kadar yaklaşık 42 milyon örneği birikti. Merkez, halka ve araştırmacılara daha iyi hizmet vermek için, mevcut alanın yaklaşık 18.000 metrekaresini yenilemek ve 20.000 metrekarelik yeni inşaat eklemek üzere Neutelings Riedijk Architects'i görevlendirdi.

Yenilenen  merkez,  araştırma faaliyetleri, koleksiyon ve müze de dahil  olmak üzere tüm departmanları tek çatı altında birleştiriyor. Mevcut binalar ve yeni inşa edilen ek binalar, bal peteğini andıran oldukça çarpıcı bir tasarıma sahip merkezi hol ile birbirine bağlanıyor. Betondan inşa edilmiş beyaz renkli bir dış cepheye sahip bu holün tasarımına müzedeki koleksiyonlar ilham vermiş. Ünlü Hollandalı moda tasarımcısı Iris van Herpen tarafından tasarlanan kıvrımlı hatlara sahip dış kısım, mevcut ofisleri ve depoları, yeni inşa edilen müze ve laboratuvarlarla birleştiren güneşli bir avlu oluşturmak için camla kaplanmış.

Güneş panelleri ve jeotermal ısı pompası sistemi gibi sürdürülebilir özelliklerin yanı sıra, yenilenen merkez, uzun ömürlülük sağlamak için dayanıklı doğal malzemelerle inşa edilmiş. Doğal taş, meşe, beton, cam ve çelik içeren yüksek dokulu bu malzemelerin zaman içerisinde yüzey görünümü değişecek ve bu da zamanın akışını gösterecektir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)