Çin Mimarisinden Esintiler Taşıyan Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı

Zaha Hadid Architects mimarlık ofisi ve ADP Ingeniérie firması tarafından tasarlanan Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı, şehir merkezinin 46km güneyinde bulunan Daxing semtinde yeni inşa edilen bir havaalanı. (Havaalanına ulaşım ekspres trenle 20 dakika sürüyor).

Başkentin mevcut havaalanındaki yoğunluğu azaltmak için inşa edilen Beijing Daxing, uluslararası seyahat talebinin en hızlı arttığı bölge için önemli bir ulaşım aracı olacak. Beijing Daxing ayrıca ülkenin giderek genişleyen ulaşım ağına da tamamen entegre edilmiş durumda.

Şu anda yılda 45 milyon yolcuya hizmet veren Beijing Daxing, 2025 yılına kadar 72 milyon yolcuyu ağırlayacak. İlerleyen yıllarda ise 100 milyon yolcu ve 4 milyon ton kargo taşımacılığı yapacak şekilde  genişletilmesi planlanıyor.

Beijing Daxing’in 700.000 m²’lik yolcu terminali, Pekin’e doğrudan bağlantı sağlayan 80.000 m² büyüklüğündeki karayolu ulaşım merkezi, ulusal hızlı tren ağı ve yerel tren hizmetleri ile Tianjin ve Hebei eyaletinde ekonomik kalkınma için katalizör görevi görüyor.

Kısa bir süre önce Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği tarafından 'PKX' havaalanı kodu verilen Beijing Daxing, hava taşımacılığı hizmetlerinde yeni bir standart oluşturarak, bölgenin giderek artan nüfusuna gelecekteki büyüme için uyarlanabilir kompakt ve verimli bir yolcu terminaliyle hizmet veriyor.

Birbirine geçmiş alanları merkezi bir avlu etrafında toplayan Çin mimarisinden esintiler taşıyan terminalin tasarımı tüm yolcuları herhangi bir karmaşa yaşamadan ilgili departmana yönlendiriyor: varış ve kalkış alanlar, terminalin ortasında çok katmanlı bir buluşma alanı görevi gören  büyük avluya doğru konumlandırılmış.

Terminalin kubbeli çatısı içindeki altı adet dalgalı form yapıyı desteklemek için zemine kadar iniyor ve terminalin içine doğal ışık girmesine olanak tanıyor. Ayrıca tüm yolcuları da merkez avluya yönlendiriyor. Lineer tavan pencereleri de hem içeri doğal ışık girmesini sağlıyor hem de yolcuları çıkış kapısına yönlendiriyor.

Terminalin merkez noktadan alana doğru yayılan kompakt tasarımı, maksimum sayıda uçağın, bina merkezine en az mesafeyle, doğrudan terminalde park edebilmesine olanak tanıyor bu da hem yolculara büyük kolaylık sağlıyor hem de operasyonlara esneklik kazandırıyor. 79 adet köprü terminale doğrudan bağlanıyor ve aynı anda altı adet tam dolu A380  uçağı hızlıca boşaltılabiliyor.

Terminalin merkez avlusundan dışarı doğru uzayan beş adet platform yolcuların havaalanı içerisindeki görece kısa mesafeleri  servisleri  kullanmadan yürüyebilmesine olanak tanıyor. Sonuç olarak terminalin kompakt tasarımı bilet resepsiyon ve kapılar arasındaki mesafeyi kısalttığı gibi yolcuların aktarıldığı kapılar arasındaki mesafeyi de azaltıyor.

Havalimanında minimum 10 MW'lık kapasite sağlamak için güneş pili jeneratörü kurulu. Beijing Daxing'in atık ısı geri kazanımlı merkezi ısıtma sistemi, yaklaşık 2,5 milyon m²'lik konsantre enerji tedarik alanını içeren  toprak kaynaklı kompozit  ısı pompası sistemi ile destekleniyor.

Havaalanında yağmur suyu toplama sistemi mevcut. Ayrıca  sulak alanların, göllerin ve akarsuların taşmasını önlemek ve yaz sıcağı  etkisine karşı koymak için 2,8 milyon metreküp suyun doğal şekilde depolanıp,  arıtılmasını sağlayan bir su yönetimi sistemi uygulamakta.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)